default_mobilelogo

Een promotiefeestje zoals je nog nooit heb gezien!

 

In DIAGRAM 1 is de beginstelling te zien van deze schaakstudie die in 1934 is gemaakt door Herbstmann. Het mooie aan deze studie is dat hij niet eens zo heel moeilijk is om op te lossen, maar dat de oplossing erg fraai is. Wit lijkt verloren te staan met een Dame minder, maar dat is slechts schijn. De witte loper, toren en de pion op e7 zijn samen sterk genoeg om de zwarte koning ten val te brengen.

 

De eerste zet is niet zo heel moeilijk te bedenken. De witte loper offert zich op met 1. Lh7+ (DIAGRAM 2). De loper geeft schaak, zodat de toren van wit nu de zwarte dame aanvalt. In alle varianten die nu volgen promoveert de witte pion op e7 iedere keer tot een ander stuk en dat maakt deze schaakstudie zo bijzonder en fraai. Laten we ze eens een voor een bekijken. Na 1. Lh7+ heeft zwart 3 mogelijkheden, namelijk 1. ..., Kh8, 1. ..., Kg7of 1. ..., Kxh7.

 

PROMOTIE TOT TOREN: Na 1. ..., Kh8 2. exf8T+ (DIAGRAM 3). Wit wint nu eenvoudig na 2. ..., Kxh7 3. Txd7.

 

PROMOTIE TOT LOPER: Na 1. ..., Kg7 2. exf8L+ (DIAGRAM 4). Wit wint ook nu eenvoudig, want welke loper de zwarte koning ook slaat er volgt altijd 3. Txd7.

 

PROMOTIE TOT DAME: Na 1. ..., Kg7 2. exf8D+ (DIAGRAM 5). Nu wint wit echter niet omdat het na 2. ..., Kxh7 3. Txd7 pat is.

 

PROMOTIE TOT PAARD: Na 1. ..., Kxh7 2. exf8P+ (DIAGRAM 6). Wit wint na 2. ..., Kg7 3. Pxd7 eenvoudig met een toren meer.

Het komt niet vaak voor dat er een stelling wordt breikt waarin alle manieren van promoveren aan bod komen. Het maakt deze studie extra bijzonder.

logo