default_mobilelogo

Mat, mat en nog eens mat! Soms is één keer mat niet genoeg om te winnen.

 

Leo Leeuw vertelde me van een bijzondere schaakpartij die hij had gespeeld. In die partij was na de stelling uit DIAGRAM 1 ontstaan en Leo, spelend met wit, stond natuurlijk overduidelijk gewonnen. Na enig nadenken zag hij dat wit mat in 3 zetten kon geven en hij zei dit ook tegen zijn tegenspeler. Zie jij het ook?

 

Maar de partij liep anders want juist toen Leo zijn zet wilde doen werd hij even weggeroepen. Zijn tegenspeler, wiens naam we hier maar niet zullen noemen, zag ook dat het een verloren stelling was voor zwart. Deze persoon besloot daarom de stelling een klein beetje te veranderen en schoof zijn pion van e5 naar e4. Toen Leo Leeuw terugkwam zei zijn tegenspeler dat hij niet zag hoe het mat in drie zetten kon worden. Leo keek nog eens goed en zei toen dat het toch echt zo was. Zie jij ook hoe het nog steeds mat in 3 zetten is in DIAGRAM 2?

 

Maar voordat Leo zijn eerste zet kon doen werd hij weer weggeroepen. Zijn tegenspeler nam wederom zijn kans waar en veranderde weer iets aan de stelling. Deze keer schoof hij de pion van e4 naar f4 en vertelde Leo dat hij het toch echt verkeerd gezien moest hebben, want er was geen mat in drie zetten. Leo moest even lachen en keek nog eens naar de stelling en zei toen dat het toch echt zo was. Zie jij hoe wit ook mat in 3 zetten kan geven in DIAGRAM 3?

Toen Leo Leeuw vervolgens de correcte zetten speelde stond zijn tegenspeler na afloop op en liep hoofdschuddend weg roepend dat hij nooit meer vals zou spelen.

logo