default_mobilelogo

Genieten van enkele pareltjes van Vishy Anand, "de Tijger van Madras".

Zonder twijfel behoort Vishy Anand (India) tot een van de beste schaakspelers in de geschiedenis van de schaaksport. Geboren op 11 december 1969 in Madras (India), won hij zowel in 2000 als 2007 een toernooi om het wereldkampioenschap. In 2008, 2010 en 2012 verdedigde hij zijn titel met succes in matches. In 2013 in Chennai verloor hij de wereldtitel aan Magnus Carlsen.

Van Vishy Anand zijn enorm veel prachtige partijen te vinden het valt dan ook niet mee om de meest opvallende te kiezen. De partijen en fragmenten die hier zijn opgenomen zijn dan ook een persoonlijke keus.

 
 

Een prachtige zet in de partij van Anand tegen Lautier was 22. Lg6!!. Met deze zet staan zowel de witte Dame op d1, de toren op e3 en de loper op g6 aangevallen, zonder dat zwart er van kan profiteren. Vier zetten later was de partij voorbij en had Anand met een prachtige aanval gewonnen.

 

Met de zet 16. ... , Pde5!! staan zowel de zwarte toren op f8, de loper op c5 en het paard op e5 aangevallen. Anand had echter goed gezien dat zijn aanval winnend is.

 

De zwarte stukken staan machteloos tegenover de aanval van wit die ingezet wordt met 37. Pf6!.

 

Met 22. Txe6!! begint wit een winnende aanval, maar dan moet je natuurlijk wel eerst deze zet zien én het eveneens prachtige vervolg.

 

Na eerst een loperoffer op h7 is het de pionzet 22. g6+!! die wit de winst brengt.

 

De zwarte stukken staan te ver van de eigen koning om deze te kunnen helpen. Dat is voor Anand voldoende om met 16. Txf7!! over te gaan tot een winnende aanval.

logo