default_mobilelogo

AD: Chessity

adver chessity

Behaalde Chessity diploma's

Chessity-diploma's seizoen 2020-2021
Aantal
pion 5
paard 2
loper 1
toren 0
dame 0
koning 0
pion-2 0
paard-2 1
loper-2 1
toren-2 1
dame-2 1
Totaal 12
   
Seizoen 2019 - 2020  30
Seizoen 2018 - 2019  70
Seizoen 2017 - 2018   99
Totaal over alle seizoenen 211

Als een school besloten heeft om schaakonderwijs onder schooltijd aan te gaan bieden, dan is een volgende stap om dit inhoudelijk vorm te geven. Het is verleidelijk om, zeker als de eigen leerkracht niet kan schaken, de schaaklessen te laten verzorgen door iemand anders. Maar zoals ik in het artikel "Visie op schaken op school." al beschreef kleven hier de nodige nadelen aan met name als een hele groep (en dus ook de minder gemotiveerde leerlingen) schaakles gaat krijgen. Het is begrijpelijk dat de leerkracht terughoudend staat tegenover het idee schaakles te gaan geven zonder zelf de benodigde schaakkennis te bezitten. Gelukkig is dit dilemma sinds enkele jaren geen groot probleem meer en bestaat er hiervoor een uitstekende oplossing.

Het nederlandse bedrijf "Chessity" heeft een digitale adaptieve leermethode ontwikkeld waarbij leerlingen vanaf groep 3/4 spelend leren schaken op een manier waarbij de leerkracht zelf geen schaakkennis hoeft te bezitten. De rol van de leerkracht bestaat uit het begeleiden van de groep en helpen bij probleeempjes met de tablet, laptop, chromebook of computer. Het bijzondere aan deze leermethode is niet alleen dat de leerkracht dus niet hoeft te kunnen schaken, maar tevens dat de gehele methode juist is gemaakt voor het onderwijs en een zeer gedetailleerd leerling-volgsysteem bevat. De leerlingen kunnen officiële schaakdiploma's behalen en in een geheel veilige omgeving deelnemen aan echte schaaktoernooitjes. Tevens kunnen de leerlingen Chessity ook thuis gebruiken, mits er een internetverbinding beschikbaar is.

Een logische vraag is natuurlijk hoe dam schaakinhoudelijke vragen van de leerlingen worden beantwoord als de leerkracht zelf niet kan schaken. In Chessity krijgen de leerlingen hulp van een speels robotje met de naam "Chessto" als ze tegen iets moeilijks aanlopen, maar het zal ze ook stimuleren. Chessto kan het overgrote deel van de schaakinhoudelijke vragen samen met de leerling oplossen. Tevens kan de school ervoor kiezen om personen van binnen of buiten de school de rol van "coach" te geven in Chessity. Ze kunnen dan, zelfs op afstand, de voortgang van de leerlingen zien en vragen beantwoorden en helpen waar nodig.

Over Chessity valt veel meer te vertellen maar uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de kosten. Iedere leerling die Chessity gaat gebruiken heeft een account nodig. Dit account is een jaar geldig en kost per leerling € 6,90.

Het onderstaande filmpje geeft een indruk van het gebruik van Chessity op een school.

Wat naar mijn mening belangrijk is bij het kiezen voor Chessity als leermethode voor schaakonderwijs is, dat kwaliteit en continuïteit van schaakonderwijs hiermee binnen de school zijn gewaarborgt. Het schaakinhoudelijke deel wordt verzorgt door Chessity en de leerkracht, of hij/zij nu kan schaken of niet, kan zich volledig richten op de begeleiding van de groep en individuele leerlingen. Op deze manier kan schaakonderwijs optimaal worden gebruikt als middel om doelen te bereiken die schaken overstijgen.

Ik kan uit ervaring vertellen dat met Chessity schaakonderwijs niet alleen zeer snel en eenvoudig binnen een school gestart kan worden, maar ook dat het door zijn "gaming"-presentatie van de leerstof erg motiverend werkt, zelfs voor de leerlingen die aanvankelijk afwijzend stonden tegenover schaken.

Schaak maar raak! Academy informeert en helpt scholen bij het opzetten van schaakonderwijs met behulp van Chessity. Het heeft geen commerciële banden met dit bedrijf, maar is door zijn ruime ervaring ermee wel schoolschaakambassadeur voor Chessity en tevens Chessity Expert.