user_mobilelogo

Clublocatie

Schaak maar raak! Academy
Bloemersmastraat 40
9822 AD Niekerk

Tel. 0594 500887

dinsdag 18.30 - 19.45 uur

Contactadres

Jeugd-schaakclub
Schaak maar raak!

Huub van der Logt
Bloemersmastraat 40
9822 AD Niekerk
Tel. 0594 500887 / 06 30796868
http://www.schaakmaarraak.nl
info@schaakmaarraak.nl

Genieten van het schaakspel én de schaaksport!

De jeugdschaakclub "Schaak maar raak!" is opgericht in september 2016. Het is de enige echte jeugdschaakclub in het Westerkwartier. Na zes succesvolle seizoenen zal het zevende seizoen er geheel anders uit gaan zien, om zo nog meer kinderen de gelegenheid te geven kennis te maken met het schaakspel en de schaaksport.


Wat hieraan vooraf ging.

De afgelopen jaren heb ik moeten constateren dat het overgrote deel van de scholen in het primair onderwijs in het Westerkwartier, om diverse redenen, terughoudend of afwijzend staan tegenover het geven van schaaklessen onder schooltijd. Sommige bieden schaken wel aan als een naschoolse activiteit of besteden er gedurende een aantal weken aandacht aan, bijvoorbeeld in de tijd voor het schoolschaakkampioenschap, maar zo worden meestal alleen de al gemotiveerde leerlingen bereikt.

Omdat in mijn beleving ieder kind op zijn minst de kans moet krijgen om kennis te maken met het schaakspel heb ik het afgelopen jaar een groot aantal gratis introductie schaak­lessen gegeven op diverse scholen voor primair onderwijs en schaakmiddagen georgani­seerd bij een aantal bibliotheken. Daar constateerden alle betrokkenen, vooral de kinderen zelf, hoe leuk schaken kan zijn.

Helaas zag ik na de introductie schaaklessen niet of nauwelijks dat scholen dit enthou­siasme van de kinderen oppakten en er iets mee deden. Sterker nog, op het aanbod om geheel vrijblijvend directies en/of leerkrachten te informeren over de manier waarop schaakonderwijs vorm gegeven kan worden binnen een school is tot dusver geen reactie gekomen. Op mijn aanbod, aan de grootste schoolstichting, om centraal voor belang­stellende directies en leerkrachten een presentatie te verzorgen kwam zelfs een negatief antwoord. Dit alles ondanks het feit dat de Europees Parlement al in maart 2012 haar lidstaten vroeg om “de invoering van het programma 'Schaken op School' in het onderwijs­systeem van de EU-lidstaten aan te moedigen”.

Het enthousiasme dat er was bij de kinderen dreigde dus geen vervolg te krijgen. Dat was iets wat ik niet wilde laten gebeuren. Ik wilde ze kunnen informeren over schaakactiviteiten die ik organiseer en ze de gelegenheid geven om te schaken als ze dat willen en op de manier die ze zelf willen, of dit nu het schaakSPEL of de schaakSPORT betreft.

De oplossing vond ik bij mijn eigen jeugdschaakclub Schaak maar raak!. Het was tijd om deze schaakclub die toch al anders was dan de meeste andere schaakclubs volledig opnieuw op te zetten en nog toegankelijker te maken.

 

De vernieuwde jeugdschaakclub Schaak maar raak!.

Vanaf september 2022 zal de geheel vernieuwde jeugdschaakclub Schaak maar raak! van start gaan. Ieder kind uit het Westerkwartier kan geheel GRATIS lid worden van deze vernieuwde schaakclub en zonder enige verplichting al of niet deelnemen aan georganiseerde schaakactiviteiten.

De jeugdschaakclub Schaak maar raak! wordt daarmee een schaakclub zoals er volgens mij nog geen andere is en daarom is iets meer uitleg natuurlijk wel nodig. 

Het uitgangspunt van de jeugdschaakclub Schaak maar raak! is:

Ieder kind de kans te willen geven om op zijn/haar eigen manier kennis te maken met schaken en samen met anderen te genieten van het schaakSPEL en/of de schaakSPORT. 

Om dit te bereiken gaat de schaakclub uit twee groepen bestaan, de Schaak maar raak! Panda's (SMR Panda's) en de Schaak maar raak! Lions (SMR Lions).

 

SMR PandasDe SMR Panda's

Ieder kind (van 6 t/m 12 jaar) dat wil leren schaken en/of samen met anderen leuke, spannende en bijzondere schaakspellen wil spelen is van harte welkom om geheel GRATIS lid te worden van de SMR Panda’s van schaakclub Schaak maar raak!. Ze krijgen dan uitnodigingen toegezonden voor schaakactiviteiten en kunnen dan meedoen als ze daar zin in hebben. Er is dus géén verplichting om mee te doen.

Meer over de SMR Panda's kun je lezen op de aparte pagina over de SMR Panda's.

 

SMR LionsDe SMR Lions

Kinderen (van 6 t/m 15 jaar) die al kunnen schaken, maar beter wil leren schaken en mee wil doen met wedstrijden en toernooien kunnen lid worden van de SMR Lions van schaakclub Schaak maar raak!. De SMR Lions richten zich voornamelijk op de schaakSPORT. Voor deze groep is een beperkt aantal plaatsen.

Meer over de SMR Lions kun je lezen op de aparte pagina over de SMR Lions.

 

Hoe kun je lid worden?

Als je lid wil worden dan kun je het beste gewoon op dinsdagavond om 18.30 uur naar de schaakavond bij in Niekerk komen. Je kunt dan meteen lekker meeschaken en je krijgt dan een aanmeldingsformulier mee. Het schaakseizoen loopt ongeveer gelijk met het schooljaar. Dit wil zeggen dat we starten in september en eindigen eind mei. Er wordt niet geschaakt in de weken waarop er schoolvakanties zijn. 

Informatie over jeugschaakclub Schaak maar raak! (inclusief aanmeldingsformulieren) is hier te downloaden als pdf-bestand.

 

Start 7de seizoen!

Het zevende seizoen van jeugd-schaakclub "Schaak maar raak!" zal in september 2022 van start gaan in het gebouw van de Schaak maar raak! Academy in Niekerk. Ben je nieuwsgierig of heb je gewoon zin om eens te komen kijken en/of meedoen, kom dan zeker langs.

logo