default_mobilelogo

Contactadres

Schaak maar raak! Academy

Huub van der Logt
Bloemersmastraat 40
9822 AD Niekerk
Tel. 0594 500887 / 06 30796868
https://www.schaakmaarraak.nl
info@schaakmaarraak.nl

Voor mij is een van de allerleukste dingen om te doen het bedenken en maken van schaakvarianten en lesmateriaal voor schakers en schaaksters. De schaakvarianten die ik bedenk en maak moeten altijd verrassend zijn, jeugdige schakers aanspreken, educatieve elementen bevatten en natuurlijk er erg uitnodigend uitzien. De lijst van schaakvarianten is inmiddels al behoorlijk lang geworden. Enkele voorbeelden laat ik hier zien ter illustratie en misschien ook wel als motivatie om zelf ook creatief te blijven zoeken naar schaakvarianten.

 

Dobbelschaak

De eerste schaakvariant die ik ooit bedacht was dobbelschaak, maar al snel ontdekte ik dat deze variant al veel langer bestond. Toch blijft de schaakdobbelsteen een van de meest eenvoudige en leuke manieren om een schaakvariant te spelen. Bij schaken is het meestal zo dat de degene met de meeste schaakkennis en/of ervaring zal winnen. Als dit verschil in speelsterkte erg groot is, dan wordt het voor beide na verloop van tijd minder leuk om nog schaakpartijtjes te spelen, de uitslag staat immers bijna al van te voren vast. De schaakdobbelsteen brengt hier verandering in omdat dan ineens, net als bij alle spelletjes met een dobbelsteen, toeval een rol gaat spelen.

De schaakdobbelsteen is een normale 16mm dobbelsteen, maar dan met de schaakfiguren erop in plaats van de cijfers 1 tot en met 6. De regels die ik hierbij heb bedacht zijn erg simpel. Alle normale schaakregels gelden, alleen kan de Koning hier uiteindelijk wel geslagen worden om te winnen. De spelers gooien als ze aan zet zijn de dobbelsteen en het stuk dat ze gooien moeten ze ook spelen. Kan dit niet, of hebben ze dit stuk niet dan moeten ze een zet met een pion naar keuze doen.

Als je dus schaak staat en je gooit een stuk dat dit niet kan oplossen dan moet je toch met dat stuk een zet doen en maar hopen dat de ander niet iets gooit waarmee de Koning ook geslagen kan worden, want dan is de partij afgelopen. Op deze manier kan een Koning dus zelfs een paar beurten schaak blijven staan.

Dobbelschaak is een schaakvariant die kinderen leuk blijven vinden om te spelen en er wordt veel bij gelachen.

 

Chess-4-Fun

Van een tweede variant wist ik dat deze bestond, namelijk schaken voor 4 personen. Deze wilde ik echter graag zelf maken omdat het destijds best lastig bleek om deze variant kant en klaar te kopen.

Deze schaakvariant kun je, zoals de naam al aangeeft, met vier personen tegelijk spelen en dat maakt het uiteraard al bijzonder. Je kunt het spel echter op twee manieren spelen. Allereerst kun je het zo spelen dat ieder voor zich speelt en zijn best doet om de andere drie te verslaan. Als de spelers van ongeveer gelijke speelsterkte zijn is dat zeker een leuke manier om deze variant te spelen. Maar je kunt het ook zo spelen dat je twee teams maakt die proberen te winnen van het andere team. Twee kleuren van hetzelfde team zullen elkaar dus niet aanvallen, maar wel de kleuren van het andere team.

Hoe je het ook speelt, Chess-4-Fun is absoluut een aanrader.

 

Rekenschaak

Rekenschaak is een schaakvariant waar ik erg lang over heb gedaan om het te ontwikkelen tot het product dat het nu is geworden. Het is tevens de schaakvariant waar ik zelf het meest trots op ben. Over Rekenschaak valt heel veel te vertellen en op de website waar Rekenschaak gekocht kan worden, kossiesdesign.nl/schaken/rekenschaak, is dit ook allemaal te lezen. Met Rekenschaak kan iedere schaker en schaaksters zelfs van de sterkste schaker winnen en daardoor is Rekenschaak spannend van begin tot het eind.

Rekenschaak bestaat uit een stapel speelkaarten. Als een stuk wordt geslagen mag de speler een kaart trekken en verdient een aantal punten gebaseerd op de berekening die op de kaart staat. De winnaar is niet degene die mat zet, maar degene met de meeste punten op het eind van het spel. Uiteraard zorgen een aantal bijzondere kaarten voor extra spanning in het spel.

Doordat de kaarten getrokken worden van een stapel kun je geluk of pech hebben met de kaart die je trekt. Juist het toevoegen van de factor geluk maakt Rekenschaak ook geschikt voor twee schakers met een behoorlijk verschil in speelsterkte.

Het leuke is tevens dat bij Rekenschaak kinderen het (hoofd)rekenen oefenen terwijl ze voor hun gevoel gewoon lekker aan het schaken zijn, een geslaagde combinatie van spelen en leren!

 

Ruimteschaak

In de loop van de jaren volgden er nog vele schaakvarianten, zo heeft bijvoorbeeld Paasschaak een vaste plek gekregen in het schaakseizoen en wordt er lang van te voren naar uitgekeken. Paasschaak wordt gespeeld met chocolade paaseitjes in plaats van pionnen en wat je slaat mag je opeten. Bovendien zijn er bij Paasschaak een aantal Konijnenholletjes op het bord om het spel nog verrassender en leuker te maken.

De tekst zou veels te lang worden als ik alle door mij bedachte schaak­varianten hier zou be­schrijven. Ik zal daarom afsluiten met de meest recente schaakvariant die ik heb bedacht en gemaakt, namelijk Ruimteschaak.

Bij Ruimteschaak kun je op twee manieren winnen, ofwel door de ander mat te zetten, of door als eerste de raket te bereiken.

Iedere keer als je een stuk van de ander slaat mag je de puntwaarde van het geslagen stuk vooruit (Loper/Paard = 3 stappen, Toren = 5 stappen, Dame = 9 stappen, Pion = 1 stap etc.).

Maar onderweg zijn er plekken waar je met een raket extra stappen vooruit gaat, of waar je achteruit moet omdat je getroffen wordt door een vallende ster.

Het kan bij Ruimteschaak zomaar gebeuren dat je op de volgende zet mat gezet zou worden, maar dat je net daarvoor als eerste de raket bereikt en dus toch nog wint.

Promotionele activiteiten

Het promoten van het schaken is een van de belangrijkste doelstellingen van de Schaak maar raak! Academy. Hiervoor zijn er de afgelopen jaren vele activiteiten georganiseerd waarvan er een aantal jaarlijks terugkeren. Daarnaast zijn er vele activiteiten met een incidenteel karakter.

Over een aantal van deze (jaarlijks terugkerende) activiteiten valt hier iets meer te lezen. Mocht u een promotionele schaakactiviteit zoeken voor een gelegenheid, neem dan vrijblijvend contact op.

Koningsmatch

Koningsmatch

Een bijzondere schaaksimultaan vlak voor Koningsdag!

View more

Jaarlijkse schaaksimultaan op een bijzondere locatie.

open dag Lindenborg

Open dag Lindenborg

Schaaksimultaan tijdens open dag Lindenborg.

View more

Een leuke activiteit tijdens de open dag van de Lindenborg (Leek)

Help mijn kind schaakt!

Help mijn kind schaakt!

Spoedcursus voor ouders.

View more

Een korte cursus voor ouders met schakende kinderen.

Boekje open over: Schaken, maar dan héél anders!

Boekje open over: Schaken, maar dan héél anders!

Een bijzondere schaakmiddag in de bibliotheek.

View more

Een bijzondere schaakmiddag in de bibliotheek.

logo