default_mobilelogo

Contactadres

Schaak maar raak! Academy

Huub van der Logt
Bloemersmastraat 40
9822 AD Niekerk
Tel. 0594 500887 / 06 30796868
https://www.schaakmaarraak.nl
info@schaakmaarraak.nl

Voor mij is een van de allerleukste dingen om te doen het bedenken en maken van schaakvarianten en lesmateriaal voor schakers en schaaksters. De schaakvarianten die ik bedenk en maak moeten altijd verrassend zijn, jeugdige schakers aanspreken, educatieve elementen bevatten en natuurlijk er erg uitnodigend uitzien. De lijst van schaakvarianten is inmiddels al behoorlijk lang geworden. Enkele voorbeelden laat ik hier zien ter illustratie en misschien ook wel als motivatie om zelf ook creatief te blijven zoeken naar schaakvarianten.

Met enige verbazing volg ik de afgelopen jaren de discussies die schaaktrainers regelmatig hebben over de beste leermethode om kinderen te leren schaken. Vele jaren was de meest gekozen leermethode de zogenaamde Stappenmethode. Dat kwam denk ik ook omdat dit de methode was die de schaakbond aangaf als zijnde de beste leermethode en het werd daardoor ook bij de meeste schaakclubs gebruikt. De laatste paar jaar is echter een ander leermethode sterk in opmars, namelijk de digitale leermethode Chessity.

De komst van een nieuwe leermethode zorgde ervoor dat er al snel vergelijkingen werden gemaakt, er discussies ontstonden over wat beter is en sommige bij voorbaat al kozen voor de methode die ze kenden. Terwijl naar mijn mening in dit geval er helemaal geen discussie zou moeten zijn omdat het een beetje is als appels met peren vergelijken. Ik denk zelfs dat ze elkaar perfect zouden kunnen aanvullen als schaaktrainers open zouden staan voor die gedachte.

De Stappenmethode is een uitstekende leermethode, zeker als deze gebruikt wordt doort een didactisch goed onderlegde schaaktrainer. Deze methode is vele jaren gebruikt door schaaktrainers zowel op scholen als bij schaakclubs. De afgelopen jaren is er echter wel het nodige veranderd zowel bij de jeugd als bij het schoolschaken. De jeugd is meer en meer gericht op digitale media en minder op boeken, ze hebben vaak meerdere hobby's/sporten die ze doen en wisselen vaker en makkelijker. Het schoolschaken is ook veranderd door de toegenomen belangstelling binnen het onderwijs voor schaken. Waar het heel lang vaak een activiteit buiten schooltijd was is het op steeds meer scholen nu onderdeel van het vaste lesaanbod.

De schaakbond heeft lange tijd ingezet op het idee om te proberen zoveel mogelijk schakers op te leiden tot schaaktrainer zodat zij (met de Stappenmethode) schaaklessen zouden kunnen verzorgen op scholen. Naar mijn mening is dat niet een reële gedachte want niet alleen vraagt dat om wel heel veel trainers (die dan ook nog eens capabel moeten zijn om in het basisonderwijs les te geven), maar tevens moeten dat mensen zijn die overdag beschikbaar zijn. 

Als kind speelde ik na school vele voetbal­partijtjes op het plein voor ons huis en later bij de garagedeuren achter ons huis. Het waren eenvoudige spel­regels, met goals gemaakt van twee bak­stenen of twee jassen, geen scheids­rechter, geen buitenspel en ingooien deed je alleen als de bal in de struiken terecht kwam. Ik weet nog weinig van het werkelijke voetballen van toen behalve dat ik altijd linksbuiten wilde spelen, maar ik weet nog heel goed hoeveel ik genoot van die uurtjes na school. Toen ik van mijn ouders lid mocht worden van een voetbalclub was ik enorm blij, vooral met de echte voetbalschoenen die ik kreeg en ik ben ook een aantal jaar lid gebleven van die voetbalclub, maar nooit voelde het zo goed en fijn als dat voetballen op het pleintje. Ineens waren er allerlei regels en een trainer die vooral vertelde wat we allemaal verkeerd deden en langs de kant stond te schreeuwen. Ik nam dan ook moeilijker afscheid van mijn oude totaal versleten schoenen waarop ik altijd op het pleintje voetbalde dan van de prachtige voetbalschoenen die ik van mijn ouders had gekregen.

Deze paar regels vertellen meer dan alleen maar iets over mij en het voetballen in mijn jeugd, maar het duurde vele jaren voordat ik dat zelf in de gaten had. 

Promotionele activiteiten

Het promoten van het schaken is een van de belangrijkste doelstellingen van de Schaak maar raak! Academy. Hiervoor zijn er de afgelopen jaren vele activiteiten georganiseerd waarvan er een aantal jaarlijks terugkeren. Daarnaast zijn er vele activiteiten met een incidenteel karakter.

Over een aantal van deze (jaarlijks terugkerende) activiteiten valt hier iets meer te lezen. Mocht u een promotionele schaakactiviteit zoeken voor een gelegenheid, neem dan vrijblijvend contact op.

Koningsmatch

Koningsmatch

Een bijzondere schaaksimultaan vlak voor Koningsdag!

View more

Jaarlijkse schaaksimultaan op een bijzondere locatie.

open dag Lindenborg

Open dag Lindenborg

Schaaksimultaan tijdens open dag Lindenborg.

View more

Een leuke activiteit tijdens de open dag van de Lindenborg (Leek)

Help mijn kind schaakt!

Help mijn kind schaakt!

Spoedcursus voor ouders.

View more

Een korte cursus voor ouders met schakende kinderen.

Boekje open over: Schaken, maar dan héél anders!

Boekje open over: Schaken, maar dan héél anders!

Een bijzondere schaakmiddag in de bibliotheek.

View more

Een bijzondere schaakmiddag in de bibliotheek.

logo