default_mobilelogo

paardenrace 01

De paardensprong is in het begin best lastig om te leren. Veel oefenen helpt dan vaak het beste en dat is precies wat je met de Paardenrace kunt doen. Maar de Paardenrace is meer dan alleen een manier om de paardensprong te oefenen, je kunt er ook rekenen mee oefenen én het is bovendien een spannende wedstrijd die je zelfs met een hele groep tegelijk kunt spelen.

De Paardenrace bestaat uit een A4-vel met daarop het Paardenrace-bord en een blad waarop je je score kunt bijhouden, maar dat laatste kan eigenlijk op ieder papiertje. Je spreekt vervolgens met iedereen die meedoet af bij welk cijfer jullie gaan beginnen. Daarna ga je iedere keer een paardensprong maken en volgen er vanzelf sommen.

Als je bijvoorbeeld bij een "4" rechtsboven begint, springt naar een "+" en dan naar een "7" dan kun je in het eerste vakje op je scoreblad opschrijven "4+7=11", je mag ook alleen de "11" opschrijven. Je streept de vakjes door waar je geweest bent want daar mag je niet nog een keer naartoe. Nu spring je van de "7" verder naar bijvoorbeeld weer een "+" en dan naar een "6". Daarna schrijf je in het tweede vakje van je scoreblad "11+6=17" of alleen "17". Tot slot streep je weer de velden door waar je bent geweest.

Zo blijf je steeds verder springen naar velden waar je nog niet bent geweest en verzamel je punten. Als je niet meer verder kunt naar velden waar je nog niet bent geweest, dan ben je af! Dat wil nog niet zeggen dat je heb verloren, want als iedereen af is kijken jullie wie het meeste aantal punten heeft verzameld en diegene is de winnaar.

Je kan de Paardenrace op verschillende manieren spelen ...

1. Je kunt alleen of samen met anderen spelen en proberen zoveel mogelijk punten te behalen. Het spel stopt dan als je niet meer naar een veld kunt springen waar je nog niet bent geweest.

2. Je kunt het spel ook spelen door een aantal sprongen af te spreken, bijvoorbeeld 10 en dan te kijken wie het meeste aantal punten heeft.

3. Je kunt ook spelen dat degene wint die als eerste, bijvoorbeeld 50 punten heeft.

4. Je kunt alles nog leuker en spannender maken door teams te maken die tegen elkaar spelen. De scores van het hele team tellen dan om te bepalen wie de winnaar is.

Het spel blijft leuk en spannend, want je kunt iedere keer weer een ander veld kiezen waar begonnen moet worden.

Paardenrace is een combinatie van spelen en leren. Het vereist concentratie en aandacht en is ook daarvoor een goede oefening.

 

Paardenrace gratis downloaden

BELANGRIJK!

De bestanden die je hier gratis kunt downloaden vallen onder het copyright van Schaak maar raak! Academy.

De bestanden mogen alleen voor eigen niet-commercieel gebruik gedownload worden.

Het vermenigvuldigen of delen van deze bestanden mag alleen in ongewijzigde vorm geschieden.

Mochten er vragen over het gebruik van deze bestanden zijn neem dan contact op door een email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

logo