Tactische schaakpuzzels en competitie

Tactische schaakpuzzels

Het eerste deel van deze avond ging over "tactiek", of eigenlijk dus het gebruiken van "slimme trucjes". Aan de hand van een groot aantal makkelijke en moeilijkere stellingen werd er geoefend om de juiste tactische truc toe te passen. Vooral de laatste stelling die we probeerden op te lossen was een erg lastige (zie de bovenstaande afbeelding), maar hier wist Alfina Rozendal iedereen te verbazen door na slechts enkele seconden al de goede oplossing te noemen. 

Competitie

Deze week werden er ook nog partijen voor de interne competitie gespeeld. Door griep en andere redenen heeft niet iedereen tot op heden evenveel partijen gespeeld en dat maakt het maken van een tussenstand dus erg lastig, maar het zal in alle drie de groepen zo te zien wel uitmonden in een spannende strijd.

Deze avond was de topper de wedstrijd in groep A tussen Mark van Dorssen en Frank Dijkstra. Dit werd echter een bizarre partij met wederzijds grote fouten. Zo verloor eerst Frank onnodig een stuk, maar verloor Mark enkele zetten later zijn dame. Vervolgens verloor Frank ook nog eens zijn dame waarna Mark de partij wist te winnen. Het zit Luka Balkema niet mee in deze finaleronde. Iedere keer bereikt hij een gelijke of betere stelling om dan op het eind alsnog de partij te verliezen. Deze avond speelde hij tegen Wouter Jager een goede partij die resulteerde in een eindspel dat eigenlijk remise had moeten worden, maar de manier waarop dat moest gebeuren zag Luka niet en toen ging de winst toch naar Wouter.

In groep B was ook een spannende wedstrijd tussen twee koplopers, namelijk Roel Rozendal en Jenna Kiekebeld. Hier was het Jenna die wist te winnen en nu de enige schaaksters is die nog een 100% score heeft in deze finaleronde. In de andere partij in deze groep wist Danny Hofman een knappe winst te behalen in zijn partij tegen Twan Roffel. Danny wist Twan keurig mat te zetten met een dame en loper.

In groep C won Brianne Steevensz van Niels van Denzel en daarmee wordt het alleen maar spannender in deze groep. Feline Roffel leek te gaan winnen van Vera Horinga, zelfs toen alle andere partijen al klaar waren bleef Feline het proberen, maar uiteindelijk zorgde één verkeerde zet ervoor dat de partij in pat eindigde. Beide dames verdienen een compliment voor een goed gespeelde partij waarbij beide goed na hebben gedacht over hun zetten en de bedenktijd dus ook goed hebben gebruikt.

Volgende week is het voorjaarsvakantie, daarna gaan we langzaam richting het eind van dit schaakseizoen maar met nog de nodige activiteiten, zoals de schaakpuzzels, het Paasschaken, de Koningsmatch, de finale van de competitie, de snelschaakfinale én natuurlijk weer een spetterende slotavond.

Oh ja, zag je ook de oplossing van de schaakpuzzel in de afbeelding, net als Alfina? De oplossing is: b4-b5+. Waar de zwarte koning ook naartoe gaat, altijd kan een paard dan schaak geven en tegelijk de zwarte toren aanvallen ... "een vork". Na b4-b5+ gaat wit dus een toren winnen!