Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 9 april) Aantal
pion 19
paard 15
loper 9
toren 7
dame 4
koning 2
Totaal 56

Chessity, de leukste manier om (beter) te leren schaken!

Het schaakspel is een fantastisch spel en ik zou graag zien dat iedereen op zijn minst de kans krijgt om dit spel te leren. In tegenstelling tot wat sommigen ons willen doen geloven is het schaakspel niet een moeilijk spel om te leren spelen. Net als ieder ander spel heeft het een aantal spelregels en als je die weet kun je lekker gaan spelen. Het is dus echt een misverstand dat schaken heel moeilijk is om te leren. Ik heb wel een vermoeden waar dat misverstand vandaan komt. Stel je eens voor dat je wil leren koken en je weet er nog helemaal niets vanaf en je kijkt in kookboeken of naar kookprogramma's op televisie dan zou je de indruk kunnen krijgen dat het heel moeilijk is en veel oefening vereist. Terwijl er natuurlijk heel veel gerechten zijn die vrijwel iedereen snel kan leren bereiden. Bij schaken is het net zo, als je schaakboeken bekijkt of ervaren schakers hoort praten dan kan het een enorm moeilijk spel lijken. Als je gewoon het schaakspel wil leren spelen dan kan dat vrij snel, maar het leuke is dat je met schaken (net als met koken) nooit uitgeleerd bent. Als je wilt kun je steeds meer leren en natuurlijk ervaring opdoen door te spelen.

Er zijn vele manieren om te leren schaken. Vele hebben het spel geleerd door een familielid die de spelregels vertelde, of door het te leren op school of uit een boekje. In Nederland zijn in de loop van de jaren vele leermethoden geweest om te leren schaken en allemaal pasten ze in de tijd waarin ze werden gemaakt. Tot enkele jaren terug was het in Nederland vooral de zogenaamde "Stappenmethode" die werd gebruikt. Een uitstekende methode, maar door de tijd ingehaald, want het maakt voornamelijk nog gebruik van (schools ogende) werkboekjes en is nauwelijks digitaal beschikbaar. Tevens is het een methode die meer geschikt was voor schaakclubs dan voor scholen en individuen.

Gelukkig is er sinds een aantal jaren een methode om te leren schaken die het letterlijk voor iedereen mogelijk maakt om op een leuke manier in eigen tempo te leren schaken ... Chessity!

Chessity is een manier om al spelend ("gamend") te leren schaken, het is een digitale leermethode. Op iedere plek waar met een apparaat gebruik kan worden gemaakt van het internet kan er ook worden gewerkt met Chessity.

Met name voor scholen zijn de voordelen van Chessity ten opzichte van welke andere lesmethode dan ook enorm groot. Obstakels die vaak bij scholen voorkomen om schaken op school in te voeren zijn dat juf/meester niet goed genoeg kan schaken, het is vrijwel onmogelijk een hele groep te begeleiden en differentiatie is erg lastig. Chessity neemt al deze obstakels weg, ieder werkt in eigen tempo op eigen niveau en juf of meester hoeft niet eens te kunnen schaken.

Recente artikelen

De Koningsmatch 2019 was een groot succes!

Paasschaken & 100ste clubavond.

Enkele (aankomende) activiteiten

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen