Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 9 april) Aantal
pion 19
paard 15
loper 9
toren 7
dame 4
koning 2
Totaal 56

Spannende partijen bij de eerste voorronde van het snelschaken!

Snelschaken

Deze week was er geen gewone wedstrijd voor de interne competitie, maar in plaats daarvan de eerste voorronde van het snelschaken. Met een bedenktijd van hooguit 10 minuten per persoon kunnen sommige heel goed overweg en voor andere is dit juist extra moeilijk. Het werd in ieder geval een avond met heel veel spannende partijen en soms ook heel verrassende uitslagen.

In groep A speelden Imre Bekkering, Wouter Jager, Mark van Dorssen en Sophie van Vliet. Het was Wouter Jager die deze avond onverslaanbaar bleek en alle drie zijn partijen wist te winnen. Wouter is hiermee in een keer de grote favoriet geworden voor de titel van Snelschaakkampioen dit seizoen, maar het seizoen is nog lang dus er kan nog van alles gebeuren. 

De meest verrassende uitslag kwam op naam van Sophie van Vliet. Nadat het in de eerste twee partijen tegen Mark en Wouter iedere keer net mis ging zag het ernaar uit dat ze deze avond met nul punten zou kunnen eindigen. In de laatste ronde moest ze immers tegen een van de kampioenskandidaten Imre Bekkering. Een paar flinke aanmoedigingen vooraf en even goed opnieuw concentreren door Sophie zelf zorgden voor de verrassing, want Sophie wist op een prachtige manier te winnen. Omdat Mark en Imre ook slechts ieder één partij wisten te winnen eindigden er drie schakers met één punt. Voor deze groep kon wel eens gaan gelden dat wie zijn aandacht er het beste bij kan houden in alle partijen er met de winst vandoor zal gaan.

In groep B waren vijf schakers en moesten er dus ook meer partijen worden gespeeld. Hierdoor zijn er nu nog twee partijen die later gespeeld moeten worden en die ook de eindstand gaan bepalen. Tess de Jong, Mike van Denzel en Twan Roffel hadden wat moeite om aan het snelschaken te wennen en eindigden deze avond ieder met één punt. Het zag ernaar uit dat Fenne de Jong en Wouter Vorenkamp in deze groep al hun partijen gingen winnen, maar Twan wist in de laatste ronde van deze avond verrassend van Fenne te winnen. Wouter was deze avond duidelijk de sterkste in deze groep en heeft met nog één partij te spelen een punt voorsprong op Fenne. Alleen als Fenne in de partij tegen Wouter weet te winnen promoveert ze naar groep A, anders is het Wouter die de volgende vooronde in groep A zal spelen.

In groep C was het iets minder spannend omdat hier twee spelers er duidelijk bovenuit staken. Anienke Kiekebeld won overduidelijk al haar partijen en zal de volgende keer in groep B meer tegenstand krijgen. Roel Rozendal deed het uitstekend en wist al zijn partijen te winnen, behalve die tegen Anienke. Jenna Kiekebeld en Hugo van Vliet speelden heel goed en zeker hun onderlinge partij was erg spannend. Het was hierbij Hugo die wist te winnen en Jenna die (zoals ze zelf zei) voor het eerst in haar leven op de klok verloor.

Schaakdiploma's

Deze avond mocht ik ook weer twee schaakdiploma's uitreiken, na eerst in de ochtend al bij CBS Rehoboth aan Jesse Pijper zijn Paard-diploma uitgereikt te hebben. Wouter Vorenkamp is zeker geen beginnende schaker, dus dat hij zijn Pion-diploma haalde was geen verrassing, maar wel dat hij het zo snel heeft gedaan. Het zou me niet verbazen als ik binnenkort ook aan Wouter een Paard-diploma mag uitreiken. 

Mark van Dorssen heeft als eerste schaker van de schaakclub het Toren-diploma behaald en dat is echt een prachtige prestatie. Maar Mark is ondertussen al druk bezig voor het volgende diploma, het Dame-diploma!

Recente artikelen

De Koningsmatch 2019 was een groot succes!

Paasschaken & 100ste clubavond.

Enkele (aankomende) activiteiten

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen