Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 9 april) Aantal
pion 19
paard 15
loper 9
toren 7
dame 4
koning 2
Totaal 56

Spannende partijen in deze voorronde van de interne competitie.

Interne competitie

Het seizoen is nog maar net onderweg, maar er wordt al volop gestreden voor de punten. In groep A waren het twee zeer spannende partijen die beide ook lang duurden. In de eerste partij nam Fenne de Jong het op tegen Mark van Dorssen. In deze partij gebeurde er van alles. Eerst was het Fenne die iets over het hoofd zag en haar Dame verloor, vervolgens was het Mark die iets te onoplettend speelde en een paar stukken verloor. Toen ik halverwege de partij keek vond ik dat Fenne er beter voor stond, maar even later leek het weer vrijwel in evenwicht te zijn. Uiteindelijk was het de klok die de doorslag gaf en Fenne het punt bezorgde. Een spannende partij met aan beide kanten foutjes, maar die ook liet zien dat beide ook als het even tegenzit blijven doorzetten.

In de tweede partij in groep A speelden twee kampioenskandidaten tegen elkaar. Wouter Jager nam het op tegen Imre Bekkering. In deze partij was het Wouter die in de opening duidelijk beter kwam te staan. De Dame van Imre zag in het begin van de partij bijna alle hoeken van het bord en kon maar geen veilig plekje vinden. Na 14 zetten ging de Dame dan ook verloren en leek Wouter deze partij te gaan winnen. Het vinden van alle goede zetten had echter ook een groot deel van Wouter zijn bedenktijd opgeslokt en er slopen in het vervolg enkele foutjes in zijn zetten. Uiteindelijk was het ook hier de klok die de doorslag gaf en waardoor Imre de partij won, al was de stelling op het eind al duidelijk ook in Imre's voordeel.

In groep B wist Sophie van Vliet schijnbaar vrij eenvoudig van Tess de Jong te winnen. Een Loper en een Dame waren voor Sophie genoeg om op een heel fraaie manier de Koning van Tess mat te zetten. In de andere partij in deze groep speelden Wouter Vorenkamp en Mike van Denzel een partij waarin van alles gebeurde en de kansen op en neer gingen. Juist toen ik dacht dat Wouter ook zijn tweede partij zou gaan winnen en ook al een Dame voor stond was het Mike die op een heel slimme manier met een Loper en Toren de Koning van Wouter wist mat te zetten. Het beloofd een spannende competitie te worden in groep B.

In groep C wist Jenna Kiekenbeld heel knap te winnen van Lena Jager. Eerst won ze alle stukken en juist toen was het nog even lastig voor Jenna om de Koning van Lena ook echt mat te zetten, maar uiteindelijk lukte dit toch. In de andere partij in deze groep speelden Anienke Kiekenbeld en Roel Rozendal tegen elkaar. Beide zullen in deze voorronde hun best doen om deze te winnen en zo te promoveren naar groep B. In hun onderlinge partij was Anienke deze keer de sterkere, maar Roel gaat steeds betere schaken dus dat kan de komende weken nog spannend worden.

Twee schakers hadden deze week geen competitiewedstrijd en speelden een vriendschappelijke partij tegen elkaar, het was echter Twan Roffel die duidelijk te sterk was voor Hugo van Vliet en beide partijtjes won. Maar Hugo zal zeker nog veel beter gaan schaken want volgende week starten de schaaklessen op school voor hem, Jenna, Lena, Roel en Twan.

Snelschaken

Volgende week is de eerste ronde, een voorronde, van het snelschaken. Dan speelt ieder een aantal schaakpartijtjes met slechts 7 minuten op de klok en kan een hele partij dus maximaal 14 minuten duren. Met zo weinig tijd zijn er altijd verrassende uitslagen en zijn er ook schakers en schaaksters die dit juist heel goed kunnen en andere die er minder goed in zijn. 

Recente artikelen

De Koningsmatch 2019 was een groot succes!

Paasschaken & 100ste clubavond.

Enkele (aankomende) activiteiten

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen