Blitz!

Het was deze keer een schaakavond met een lach en met een traan. Allereerst was het de laatste schaakavond bij de schaakclub van Bas Slopsema. Bas gaat verhuizen en kan daarom niet langer bij de schaakclub blijven schaken. We gaan Bas zeker missen bij de schaakclub, want Bas was een gezellige, soms luidruchtige, maar vooral ook goede schaker. Het goede nieuws is dat Bas natuurlijk wel naar de slotavond aan het eind van het seizoen zal komen. Maar er was ook tijd voor een lach want Geke van der Til trakteerde iedereen alvast omdat ze aanstaande zaterdag jarig is!  

Er werd ook nog geschaakt natuurlijk en wel op een manier die geen van de schakers/schaaksters ooit eerder had gedaan. We gingen namelijk Blitz! schaken, ofwel schaakpartijtjes waarbij iedere speler slechts 5 minuten heeft voor al zijn of haar zetten en een partij dus maximaal maar 10 minuten kan duren. Natuurlijk worden er dan wat meer vergissingen en foutjes gemaakt, maar dat maakt het ook wel leuk en extra spannend want er zijn dan erg verrassende uitslagen mogelijk. Dat laatste is dan ook precies wat gebeurde ... er waren veel verrassende uitslagen!

Na deze eerste Blitz! avond is ongeveer de helft van de partijen gespeeld en zal op de tweede Blitz! avond (over enkele weken) in beide groepen worden bepaald welke twee schakers/schaaksters door gaan naar de halve finale. Er zijn nog volop kanshebbers.

In de eerste groep nam Bas Slopsema op een prachtige wijze afscheid door maar liefst 4 punten te scoren in zijn 5 partijen en daarbij ook nog eens te winnen van de huidige schaakkampioene Sophie Bekkering. Sophie verloor alleen van Bas en won haar overige partijen en is dus ook nog volop in de strijd voor de twee halve finale plaatsen in deze groep. De absolute verrassing in deze groep was Tess de Jong die absoluut geen moeite leek te hebben met slechts 5 minuten bedenktijd en uiterst kalm haar zetten bleef uitvoeren ook als het even tegen zat. Dit resulteerde in onder andere prachtige overwinningen op Dorien Dijksterhuis en Wouter Jager. Het zat niet altijd mee want ze zette per ongeluk Kirsten Dijksterhuis, die hier heel slim naartoe had gewerkt, pat in plaats van haar mat te zetten. Maar Tess is zeker nog kanshebber. Dorien wisselde winst en verlies af en staat voorlopig ongeveer in het midden van deze groep. Degene die het het moeilijkste had in deze groep was Wouter Jager die juist graag wat langer nadenkt over zijn zetten. Dit maakt Wouter ook tot een van de betere schakers van de schaakclub, maar dat stond hem nu even in de weg bij het Blitz! schaken waar het juist ook gaat om het snel kiezen van een plan en van een zet. Wouter speelde dus heel goed, maar verloor vaak op tijd en kreeg dus niet de punten waar hij op hoopte. Maar wie weet zorgt Wouter in de tweede helft van deze competitie nog voor een verrassing.

In de andere groep was Mike van Denzel degene die net als Wouter vooral moeite had met de beperkte bedenktijd. Voor Mike is het zijn eerste seizoen bij de schaakclub en leert hij veel bij, dus misschien gaan straks ook de resterende Blitz! partijtjes al beter voor Mike. Sophie van Vliet heeft ook graag wat meer bedenktijd en daardoor ging het Blitz! schaken iets minder, maar wie weet zorgt ze nog voor een verrassing in de tweede helft van deze wedstrijd. Fenne de Jong en Mark van Dorssen wisselden winst- en verliespartijen met elkaar af en daardoor staan ze in de middenmoot met nog volop kans voor een van de twee halve finale plaatsen. Maar dan moetenze wel zien te winnen van Geke van der Til en Imre Bekkering die duidelijk aan de leiding gaan in deze groep. Geke verloor slechts een partij, namelijk tegen Imre. Imre was de enige deze avond die al zijn partijen wist te winnen en dus al vrijwel zeker is van een plek in de halve finale. 

Rode wangen

Op het eind van de avond waren het vooral de vele rode wangen die opvielen bij de ouders die hun kinderen kwamen ophalen. Het is ook erg spannend zo'n avond met maar liefst 5 schaakpartijen. Het schaken met zo weinig bedenktijd maakt het dan nog extra spannend. Sommige schakers/schaaksters zijn hierbij juist helemaal in hun element, terwijl andere het er moeilijk mee blijven hebben. Maar net als met zovele andere dingen ontdek je dat pas door het te proberen! 

Volgende week!

Na het Blitz! schaken gaan de schakers en schaaksters van de schaakclub lekker genieten van een vakantie. Daarom is er volgende week dus ook geen schaakavond en is de eerstvolgende schaakavond op 6 maart.

 

 

 

chessqueens