Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 9 april) Aantal
pion 19
paard 15
loper 9
toren 7
dame 4
koning 2
Totaal 56

Het was een drukke, spannende en verrassende schaakavond.

Wat een (gezellige) drukte!

Het was misschien wel de meest verrassende schaakavond van het hele seizoen want er gebeurde echt van alles. Zo waren er wederom twee nieuwe gezichten, Lena en Hugo, die eens kwamen kijken of ze het schaken leuk vonden. Beide mochten ze met de gekleurde schaakstukken schaken en ze lieten beide zien dat ze al best goed konden schaken. Omdat iedereen er was deze avond was het meteen ook de drukst bezochte schaakavond van het hele seizoen.

Maar er valt meer te melden over deze schaakavond want in groep A speelde Wouter Jager tegen Sophie Bekkering. Wouter had al lang uitgekeken naar deze partij en niet geheel zonder reden, want nadat Sophie een toren verspeelde wist hij dit voordeel keurig om te zetten in mat. Een verrassende overwinning die de spanning voor het kampioenschap in groep A helemaal terugbrengt. In de andere partij in deze groep won Imre Bekkering van Geke van der Til, waardoor Imre ook nog in de strijd is voor het kampioenschap. Voor Geke zijn die kansen nu verkeken, maar zij staat juist weer hoog genoteerd bij het snelschaken, blitz!-schaken en de puzzel-competitie.

In groep B is het Mark van Dorssen die een maatje te groot lijkt voor de overige schakers en schaaksters in deze groep, want ook deze week won hij weer. Na zijn winst op Tess de jong is Mark de enige schaker die in deze finaleronde een 100% score heeft. Hij heeft uit zijn resterende drie partijen slechts één punt nodig om kampioen van deze groep te worden. Mark laat zien dat hij volgend jaar zeker in de A-groep mee gaat doen en ook dan een gevaarlijke tegenstander zal zijn.

Dorien Dijksterhuis en Sophie van Vliet speelden twee inhaal-partijen voor de snelschaak-competitie en het was Dorien die twee keer won. Dit was niet zo'n verrassende uitslag want Dorien is juist heel goed in snelschaken, terwijl Sophie hier juist helemaal niet goed in is. Sophie speelt veel beter als ze rustig na kan denken en haar kansen liggen dus vooral in de gewone competitie waar ze dan ook voorlopig op een keurige tweede plaats staat achter Mark. Dorien zal in de laatste ronde van het snelschaken samen met Wouter gaan uitmaken wie de snelschaak-kampioen in groep B wordt.

Twan Roffel deed heel goed zijn best tegen Mike van Denzel en wist na verlies in de eerste partij daarna heel knap remise te spelen. Kirsten Dijksterhuis won van Roel Rozendal, maar dat was meer geluk dan wijsheid. Het was Roel die had moeten winnen, maar één zetje over het hoofd zag. Lena en Hugo speelden met de gekleurde stukken een spannende partij met kansen voor allebei, maar toen ik me even omdraaide hoorde ik ineens "Lena heeft gewonnen!". De komende weken zullen de vier nieuwkomers Twan, Roel, Lena en Hugo samen een kleine competitie spelen, ze hebben dan alle vier ook rustig de tijd om te kijken of het ze bevalt bij de schaakclub. 

Puzzelcompetitie

De puzzelcompetitie is dit seizoen ontzettend spannend. Met nog slechts twee puzzelbladen te gaan zijn er nog maar liefst zes kanshebbers. De beste kansen heeft de huidige kampioene, Sophie Bekkering, die nu precies 100 punten heeft. Ze scoorde met haar verdubbelaar een erg hoge score op puzzelblad 14 en staat nu voorlopig op de eerste plaats. Maar daarachter zijn het Imre (89), Geke (88), Fenne (87), Tess (87) en Wouter (85) die nog zeker niet kansloos zijn, vooral als je bedenkt dat de punten van het laatste puzzelblad dubbel tellen. Op de foto is te zien dat Tess op een wel heel bijzondere manier de puzzels oplost .... met het blaadje ondersteboven! Maar raar of niet, het werkt wel voor Tess want voorlopig doet ze nog volop mee voor het puzzel-kampioenschap.

Volgende week

Volgende week is er de tweede voorronde van het Blitz!-schaken en zijn er enkele partijen voor de interne competitie. 

Koningsmatch

Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij in de Koningsmatch van 25 april. Ken je nog iemand die mee wil doen, dan snel aanmelden want vol=vol!

Recente artikelen

De Koningsmatch 2019 was een groot succes!

Paasschaken & 100ste clubavond.

Enkele (aankomende) activiteiten

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen