Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 9 april) Aantal
pion 19
paard 15
loper 9
toren 7
dame 4
koning 2
Totaal 56

Er waren deze avond erg veel heel spannende mini-matches, met soms verrassende uitslagen!

Finale snelschaken (deel 1)

Deze week werd er begonnen met de finale van het snelschaken. Het snelschaken zorgt vaak voor erg spannende partijen met wisselende kansen en soms erg verrassende uitslagen. De finale wordt gespeeld in groepen van vier waarbij iedereen tegen de overige spelers een "mini-match" speelt, ofwel twee partijtjes (één met wit en de andere partij met zwart). Met slechts 7 minuten bedenktijd voor de hele partij moet er dus snel gedacht worden en keuzes worden gemaakt en ondertussen moet er dus ook nog op de tijd worden gelet. Sommige schakers/schaaksters vinden snelschaken juist heel leuk terwijl andere met name moeite hebben met de krappe beschikbare tijd.

In groep A wist Bas Slopsema wel kansen te creëren tegen Sophie Bekkering (de huidige snelschaakkampioene), maar helaas werd beide keren deze kansen niet omgezet in een punt en dus won Sophie deze minimatch met 2-0. De verrassing in deze groep kwam in de andere mini-match want daar versloeg Geke van der Til (die juist vaak moeite heeft met de beperkte bedenktijd), de winnaar van de laatste snelschaakvoorronde, Imre Bekkering. In de tweede partij had ze het geluk aan haar kant, want na eerst een dame weggegeven te hebben, verloor Imre omdat zijn bedenktijd op was. Voorlopig gaan Sophie en Geke hier dus aan kop met 2 punten uit 2 partijen.

In groep B speelden Mark van Dorssen en Wouter Jager een mini-match en deze twee schakers ontlopen elkaar niet zo veel en dat bleek ook in de partijen. In de eerste partij was het Mark die won, maar vervolgens was het Wouter die dit in de tweede partij knap wist recht te zetten.

In groep C wist Tess de Jong haar eerste partij tegen Mike van Denzel knap te winnen, maar in de tweede partij zag ze helaas even iets over het hoofd en zag Mike heel goed dat hij mat kon geven. Deze mini-match eindigde dus in 1-1. In de mini-match tussen Fenne de Jong en Kirsten Dijksterhuis was Fenne misschien vooraf wel de favoriet, maar Kirsten liet Fenne er hard voor werken. In de eerste partij trok Fenne uiteindelijk aan het langste eind, maar in de tweede partij wist Kirsten een half punt te verdienen doordat Fenne haar pat zette.

In alle groepen zijn er nog volop kansen voor iedereen en zal pas de volgende ronde van deze finale op 20 maart meer duidelijkheid geven. Die partijen zullen dus nog spannender worden!

Puzzelcompetitie

De schaakpuzzelcompetitie is dit jaar nog spannender dan deze vorig jaar al was. Vorig jaar rond deze tijd was er een groepje van drie dat duidelijk een voorsprong had genomen, maar nu zijn er maar liefst zes schakers en schaaksters die met slechts een punt verschil bovenaan staan. Licht favoriet is toch de huidige schaakpuzzel-kampioene Sophie Bekkering omdat zij als enige van de kopgroep nog niet haar "verdubbelaar" heeft ingezet.

Volgende week!

Volgende week is de volgende ronde van de gewone competitie om het schaakkampioenschap van Niekerk/Oldekerk aan de beurt. De week erna is er de voorronde van een geheel nieuw kampioenschap, we gaan dan Blitz!-schaken. Bij snelschaken was de bedenktijd per speler per partij 7 minuten, bij Blitz! spelen we met slechts 5 min per persoon per partij! 

Net als deze week zal er natuurlijk ook voldoende tijd over blijven om andere manieren van schaken samen te beleven, zo werd er deze week nog volop doorgeefschaak gespeeld. 

Recente artikelen

De Koningsmatch 2019 was een groot succes!

Paasschaken & 100ste clubavond.

Enkele (aankomende) activiteiten

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen