Inhaalpartijen

Er waren een drietal partijen die nog gespeeld moesten worden in de eerste voorronde van de competitie. Deze partijen zouden dan ook duidelijk maken wie er zouden promoveren en degraderen, maar het liep allemaal net even anders. Kirsten Dijksterhuis en Candice de Vries speelden een lange en spannende partij tegen elkaar maar het was Kirsten die geleidelijk aan pionnen en stukken begon te winnen en daarmee ook de partij. 

In groep D is het Tess de Jong die als winnaar mag promoveren en het in groep C mag gaan proberen. Tess won al haar partijen en zal het de andere schakers/schaaksters in groep C zeker erg lastig gaan maken.

In groep C gaat nieuwkomer Mike van Denzel het in de volgende voorronde proberen in groep D en zal Fenne de Jong als winnaar het mogen gaan proberen in groep B. Zowel Tess als Fenne de Jong zijn de afgelopen weken duidelijk beter gaan schaken en Fenne kan dus misschien wel voor verrassingen zorgen in groep B.

In groep B zat het Sophie van Vliet in de eerste paar partijen niet mee, maar ik denk dat ze in groep C snel haar weg terug zal vinden naar groep B. De winnaar in groep B is Wouter Jager en hij heeft daarmee een plaats in groep A verdient.

Dat brengt me bij groep A want hier liep het allemaal wat verrassend. Geke van der Til speelde deze week haar twee inhaalpartijen. Allereerst speelde ze tegen Bas Slopsema en deze partij wist ze met een keurig gespeelde aanval te winnen. Maar daarna verloor ze de allerlaatste partij van de eerste voorronde van Sophie Bekkering (die daarmee samen met Wouter en Tess de enige zijn die nog een 100% score hebben!) doordat ze haar dame verloor.

Dit zorgt voor een bijzondere situatie want nu is geheel onduidelijk wie er de volgende voorronde in groep B zal spelen, want Dorien Dijksterhuis, Bas Slopsema en Geke van der Til zijn gelijk geƫindigd. De meest eerlijke oplossing is om volgende week ze alle drie beslissingspartijen tegen elkaar te laten spelen met iets kortere bedenktijd zodat er ieder de twee partijen kan spelen. Het blijft dus nog een weekje spannend wie in groep A zal blijven en wie er naar groep B zal gaan en daar de plaats van Wouter Jager zal innemen.

Schaakvarianten

Verder werd er deze avond op allerlei manieren geschaakt en zag de speelruimte er bij binnenkomst al kleurrijk uit met de vele gekleurde schaakstukken. Zo kon er worden geschaakt met paarse en roze schaakstukken. Er was het mini-schaakbord. Natuurlijk waren de schaak-dobbbelstenen er en werd er ook weer doorgeef-schaak en Amazone-schaak gespeeld. Maar blikvanger was het "Chess4Fun" schaakbord. Dit is een schaakbord voor vier personen (zie foto) met fel gekleurde schaakstukken.

Het was wederom een drukke maar ook erg gezellige schaakavond en ik weet nu al zeker dat het dat volgende week weer zal zijn!

 

chessqueens