Van alles wat ...

Er werd deze avond op allerlei manieren geschaakt. Een aantal schakers en schaaksters waren al klaar met hun partijen voor de eerste voorronde en konden dus aan de slag met allerlei leuke schaakvarianten. De overige schakers speelden nog openstaande partijen uit de eerste voorronde.

In groep A speelden Sophie Bekkering en Dorien Dijksterhuis tegen elkaar en het was Sophie die zonder al te veel moeite aan het langste eind trok en de partij wist te winnen. In groep B speelden Imre Bekkering en Sophie van Vliet een heel spannende partij.  Sophie was wel haar dame kwijt, maar had daar een loper en twee paarden voor in de plaats. Lange tijd dacht ik dat Sophie zelfs goede kansen op de winst had, maar door een kleine misstap kon Imre uiteindelijk toch de winst binnenhalen.

Wouter Jager, Bas Slopsema, Mike van Denzel en Mark van Dorssen speelden een heel moeilijke manier van schaken. Ze speelden namelijk op twee schaakborden tegelijk en dan ook nog met schaakklokken. Ze moesten dus goed op de tijd letten en niet te lang nadenken, maar tevens moesten ze bij iedere zet weer even goed kijken naar de stelling op dat bord en dan weer vlug naar het andere bord. Ze hadden er duidelijk plezier in en het waren ook spannende partijen waarbij Wouter van Mike wist te winnen en Bas en Wouter ieder een partij wonnen en de stand dus gelijk was.

Tess en Fenne de Jong speelden samen tegen Kirsten en Dorien Dijksterhuis doorgeefschaak, maar ook hier maakten we het een klein beetje spannender want voor deze keer mocht de Dame ook verplaats worden als een Paard. Het maakte de Dame een nog sterker stuk en het was dus goed opletten voor alle vier de schaaksters.

Puzzelcompetitie

De eerste antwoorden van het nieuwe puzzelblad zijn ook al weer ingeleverd. De puzzels zijn een goede manier om beter te leren schaken, want je moet echt even zoeken naar de beste zet en om die te vinden moet je weer eerst goed kijken. Dat klinkt allemaal makkelijk, maar valt helemaal niet mee. Daarom hebben we deze avond ook wat geoefend. Fenne de Jong, Sophie van Vliet en Mike van Denzel wilden graag leren hoe je nu het beste deze puzzels kon oplossen en dus hebben we samen geoefend met een drietal puzzels. Met het slimste idee kwamen ze zelf al, namelijk de puzzel ook op een echt schaakbord opzetten en niet van de tekening op papier proberen op te lossen. Als de stukken namelijk op een echt bord staan, dan kun je ze ook echt verplaatsen en zetten proberen en kijken of het een goede oplossing is.

Volgende week zijn er nog wat inhaalpartijen, maar wordt er ook verder geoefend met het oplossen van de puzzels en is er tijd voor een paar leuke schaakvariaties.

chessqueens