Het valt niet mee om een gewonnen stelling te winnen

Door een aantal afmeldingen waren er deze avond maar vier partijen voor de interne competitie, maar in die partijen was er genoeg te beleven. Wouter Jager speelde tegen Sophie van Vliet en het was Sophie die al na een paar zetten een pion won en duidelijk beter stond. Maar toen bleek dat het niet zo eenvoudig is om een veel betere stelling ook te winnen. Dit kwam voor een belangrijk deel ook door Wouter die na een aarzelend begin bleef zoeken naar zetten die het Sophie zo lastig mogelijk maakten. Uiteindelijk was het Wouter die won en er dus met het punt vandoor ging. 

Ondertussen speelden Mark van Dorssen en Imre Bekkering een heel bijzondere partij.  Mark speelde met wit en trok met een aantal stukken direct ten aanval. De pionnen die de koning van Imre moesten beschermen verdwenen al snel van het bord. Eerst leek Imre het te redden, maar na een paar mindere zetten stond Mark ineens gewonnen. Toen Imre met zijn paard de witte dame aanviel (zie foto), kon wit mat in twee zetten geven, of anders toch minimaal gratis dit paard slaan*. Helaas zag Mark dit niet en speelde iets anders maar ook toen stond hij nog steeds gewonnen. Op een bepaald moment kon hij zelfs gewoon de dame van Imre slaan, maar hij dacht het nog mooier te kunnen doen .... alleen dat bleek niet helemaal te kloppen. Zelfs toen stond hij nog gewonnen, maar ..... er is niets zo moeilijk als het winnen van een gewonnen stelling en dus zag Mark op het eind één zet over het hoofd en werd matgezet door de laatste toren van Imre.

Imre en Wouter speelden na afloop van hun partij ook nog hun afgebroken partij van twee weken terug uit. Het was een stelling die nog alle kanten op kon, maar het Wouter die binnen de korste keren aan het langste eind trok en daarmee de eerste voorronde afsluit met een 100% score en het nu mag gaan proberen in groep A.

Fenne de Jong won haar partij van Mike van Denzel en hierdoor werd zij eerste in deze voorronde in groep C en mag het nu dus gaan proberen in groep B. Tess de Jong bleef niet achter bij haar zus en werd eerste in groep D en mag nu dus naar groep C. 

Zowel Wouter, Fenne als Tess hebben hun promotie naar een hogere groep absoluut verdient. Ze hebben alle drie laten zien dat het echt helpt als je tijdens je schaakpartij goed op blijft letten en blijft zoeken naar goede zetten. 

Puzzelcompetitie

Het was ook de laatste dag waarop de antwoorden van het eerste puzzelblad ingeleverd konden worden. Van de maximaal te behalen 20 punten hebben Sophie Bekkering en Mark van Dorssen met 15 punten de hoogste scores behaald, maar zij worden op de voet gevolgt door Bas Slopsema met 14 punten.

* Zwart speelde het paard van d7 naar e5 en valt daarmee de witte dame op g6 aan. Wit kan nu echter gewoon met zijn toren op e1 het paard slaan, want als de loper op g7 dan de toren slaat is het maat met door de witte dame op f7.

chessqueens