Schaken doe je met je ogen!

Voordat er begonnen werd met de competitiewedstrijden hebben we eerst samen nog even naar een schaakstelling gekeken. Schaken mag dan wel een "denksport" worden genoemd, maar voordat je aan denken toe kan komen moet je eerst heel goed "kijken". Schaken is dus vooral een "kijksport"! Het goede nieuws is dat alle jeugdschakers en -schaaksters twee goede ogen hadden en er dus goed gekeken kon worden naar de onderstaande stelling.

Eerst werd gekeken naar wie de meeste stukken had. Dat bleek redelijk gelijk te zijn al heeft zwart een toren en wit een paard.

Vervolgens werd er gekeken of de beide koningen veilig stonden. Beide koningen bleken niet echt heel veilig te staan. Als zwart aan de beurt was zou wit zelfs meteen mat worden gezet door de zet 1. ... Da8-a1+, want na 2. Db3-d1 , Da1xd1 is het mat.

Gelukkig was wit aan zet, maar er moest dus goed worden opgelet. De wat betere schakers zagen al vrij snel het prachtige "dansje" dat het witte paard kon doen en degenen die dit nog niet kenden of zagen konden er iets van opsteken.

Competitie

De tip voor deze avond was dus om te proberen beter te kijken voordat je een zet doet, de volgorde moest dus worden: "ogen, hoofd, handen". Iedereen deed goed zijn best om dit ook echt te doen en de partijen duurden dan ook een stuk langer.

Natuurlijk ging het ook af en te uiteindelijk toch nog fout, maar beter worden doe je alleen door te blijven proberen en foutjes te durven maken! Zo raakte Geke van der Til in haar partij tegen Dorien Dijksterhuis net iets te snel een loper aan en zag te laat dat ook haar dame stond aangevallen. De partij is officieel nog niet afgelopen, maar met een dame meer zal Dorien dit normaal gesproken gaan winnen.

De spannendste wedstrijd van deze avond was die tussen Bas Slopsema en Sophie Bekkering. Bas speelde een uitstekende opening en wist zelfs al vrij snel een stuk voor te komen. Nu is het best moeilijk om goed op te blijven letten vooral als je beter en waarschijnlijk zelfs gewonnen staat. Hier ging het voor Bas dan ook even mis, hij verloor zelf ook materiaal en Sophie profiteerde optimaal van deze geboden kans en wist uiteindelijk fraai mat te geven. Als het Bas lukt om tijdens te partij op te blijven letten, dan kan het een volgende keer heel anders aflopen. Bas weet nu dus dat hij zeker kans maakt tegen de huidige clubkampioene en Sophie is gewaarschuwd dat de tegenstand groter wordt.

Sophie van Vliet deed haar uiterste best om het Mark van Dorssen lastig te maken, maar Mark liet zich niet van de wijs brengen en liet zien dat zijn vele oefenen echt heeft geholpen. In dezelfde groep speelden Wouter Jager en Imre Bekkering een uiterst vreemde partij. Eerst was het Wouter die dacht met zijn dame mat te geven, om vervolgens te ontdekken dat hij zijn dame gewoon weg gaf. Toen was het Imre die iets te zelfverzekerd dacht dat de winst nu wel vanzelf zou komen en zijn eigen koning door wat onoplettende zetten in het nauw bracht. Imre moest uiteindelijk ook zijn dame opgeven en wat overbleef was een stelling met nog flink wat stukken waarin Imre een toren heeft tegen twee lopers voor Wouter. De partij moest echter worden afgebroken en zal op een later tijdstip uitgespeeld worden. De uitkomst staat echter nog helemaal niet vast.

Tess de Jong speelde tegen Kirsten Dijksterhuis echt een keurige partij. Tess kan als een van de beste goed blijven kijken naar haar schaakpartij en zich niet laten afleiden door andere dingen. Kirsten deed echt haar uiterste best, maar Tess bleef goed kijken en deed de net iets betere zetten en won.

Nieuwkomer Mike van Denzel moest het opnemen tegen Jason de Vries, de kampioen van groep C van het afgelopen seizoen en dat was dus zeker geen makkelijke opgave. Jason leek makkelijk te gaan winnen, maar Mike gaf de moed niet op. Op het eind had Jason zelfs twee dames en Mike nog slechts zijn koning, maar werd het door een iets te vlug gedane zet ineens pat en werd het volhouden van Mike beloond met een half punt.

Tot slot speelden Fenne de Jong en Candace de Vries een vriendschappelijke partij tegen elkaar. Tess wist deze overtuigend te winnen, maar Candace liet zien dat ze in heel korte tijd al veel heeft bijgeleerd.

chessqueens