Ze willen niet meer stoppen!

Marcel Pruijt van Chessity vroeg me een tijdje terug of ik enkele workshops wilde geven bij enkele scholen in Zuid-Holland. Ik denk dat Marcel toen best al wist dat ik dat met alle plezier wilde doen. Marcel en ik hebben namelijk al gekkere dingen gedaan, zo zijn we eens op een zondag in alle vroegte met de auto naar Turnhout (België) gereden om daar Chessity te demonstreren bij de jeugdschaakvereniging van Turnhout. Een Groninger naar Zuid-Holand sturen is dus niet zo vreemd.

Zondagmiddag vertrok in naar Leiden en de volgende ochtend stonden de eerste workshops al geplanned. Om half negen was ik bij de eerste van de twee vestigingen van de Lucas van Leyden basisschool. De eerste workshop was bij groep 7 van juf Farida. Alle kinderen hadden Chromebooks en na een korte inleiding waren ze allemaal snel aan de slag. Er waren her en der wel wat vraagjes, maar bovenal was duidelijk dat ze het allemaal wel erg leuk vonden. Bij groep 6 van meester Remy was het daarna niet anders en ook hier werd vol enthousiasme geschaakt.

Het leren schaken door te spelen vonden ze al erg leuk, maar nog leuker werd het toen ik ze vertelde dat ze ook met/tegen elkaar konden "gamen". Toen ze dit hadden gevonden waren ze niet meer te stoppen en viel het niet mee om op een geven moment te vertellen dat we moesten stoppen. 

Toen was het voor mij vlug een hapje eten en door naar de andere vestiging van de Lucas van Leyden school. Hier kon ik onder het genot van een lekker kopje koffie even kletsen met een aantal leerkrachten en iets vertellen over de rol van Chessity in het schaakonderwijs en mijn visie op schaken op school. Daarna volgde een erg leuke workshop bij groep 5 van juf Liselore met wederom alleen maar enthousiaste kinderen. 

Het was met zekerheid een geslaagde dag als ik kijk naar de reactie van de kinderen. Zij wilden niet meer stoppen .... dan moet het toch wel erg leuk zijn!

De volgende dag in alle vroegte naar de Immanuelschool in Oudewater.

Hier was het eigenlijk niet anders dan in Leiden, want ook hier gingen de kinderen al snel lekker zelf aan de slag op hun Chromebook om daarna nooit meer te willen stoppen. Eerst was groep 5-6 van juf Jeanet aan de beurt met 29 leerlingen, maar dat is voor het werken met Chessity geen enkel probleem. Ieder kind ging op zijn/haar eigen manier in zijn/haar tempo aan de slag en kreeg hulp van een klasgenoot of van juf of van mij als dat nodig was.

Daarna volgde nog een workshop met groep 8 van juf Daniëlle met 25 leerlingen. Ze zijn misschien wat ouder, maar ook deze kinderen waren binnen de korste keren niet meer te stoppen. Toen dat uiteindelijk toch moest was de meest gehoorde vraag hoe en wanneer ze verder konden.

Met een voldaan gevoel kon ik de terugreis beginnen naar het hoge noorden, hopend dat beide scholen zouden besluiten om ook werkelijk met Chessity aan de slag te gaan.

De dag erna stond al weer een volgende workshop Chessity op de planning. Deze keer gingen Marcel en ik samen op pad naar groep 7 van meester Peter van de Aquamarijn in Groningen.  Het leuke van deze workshop was vooral dat er naast enthousiaste kinderen ook enthousiaste ouders aanwezig waren. De school had geinteresseerde ouders uitgenodigd en een drietal had hieraan gehoor gegeven.

Het was ook hier een geslaagde workshop en wederom kinderen die het liefst nog veel langer waren doorgegaan.

Iedere leerkracht of directie die denkt aan schaken op school heeft daar waarschijnlijk een bepaalde voorstelling bij. Ongeacht welke voorstelling dat is, ben ik van mening dat iedere school die overweegt schaakonderwijs binnen de school aan te bieden, máár ook iedere school die dit al doet, op zijn minst kennis zou moeten nemen van Chessity. Er is dan ook geen betere manier om Chessity te leren kennen en te ervaren, dan door een gratis workshop zoals bij de hierboven genoemde scholen.

Aarzel dan ook niet om geheel vrijblijvend Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op te nemen als er bij uw school of de school van uw kinderen interesse bestaat voor schaakonderwijs.

 

chessqueens