Geslaagde dag bij het Tata Steel Chess Festival!

Een fantastische gewonnen busreis!

De jeugdige schakers en schaaksters van CBS Rehoboth en schaakclub Schaak maar raak! uit Niekerk/Oldekerk hebben het afgelopen zaterdag het Tata Steel Chess Festival bezocht. Na het winnen van een door Tata Steel en Chessity uitgeschreven wedstrijd en het meedoen aan een online schaaktoernooi waren zij namelijk de winnaar van een geheel verzorgde busreis naar dit wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Aan dit schaaktoernooi doet niet alleen de absolute wereldtop mee (waaronder wereldkampioen Magnus Carlsen en de beste Nederlandse schaker Anish Giri), maar schaken ook nog eens zo’n 2000 amateurschakers in diverse wedstrijden. Dit toernooi wordt inmiddels voor de 81ste keer gehouden en draagt dan ook de eretitel “het Wimbledon van het schaken”.

Voor de jeugdige schakers was er veel te doen want niet alleen konden ze er natuurlijk schaken en naar de wereldtoppers kijken, maar ze konden ook leren jongleren, zich laten schminken, judo, robotje bouwen, bunker-wandeling, poffertjes eten, (schaak-)films kijken, schaatsen en ze konden zelfs een echte medaille verdienen.

Aanvankelijk maakte men zich bij Tata Steel nog even druk of er uit zo’n klein dorp wel voldoende belangstelling was, want ze stuurden immers een bus voor 50 personen, maar met zoveel enthousiaste jeugdige schaakliefhebbers bleek dat geen enkel probleem.

Bij CBS Rehoboth krijgen alle kinderen van groep 4 één uur per week echt schaakles. Dat ze dat ook echt leuk vinden blijkt wel uit het feit dat inmiddels meer dan een kwart van deze groep lid is van de schaakclub “Schaak maar raak!”. Tevens kunnen alle kinderen van CBS Rehoboth iedere maandag na schooltijd meedoen met een eigen schooltoernooi.

De inspanningen van Schaak maar raak! Academy uit Niekerk hebben in iets meer dan een jaar tijd geresulteerd in meer dan 100 behaalde officiële schaakdiploma’s en een jeugd-schaakclub met het grootste aantal jeugd-schakers/schaaksters van het hele Westerkwartier.

De jeugdige schakers/schaaksters uit Oldekerk kijken terug op een geslaagde dag op het Tata Steel Chess Festival en wie weet is er eentje die er over enkele jaren zelf zal schaken.

Als er scholen zijn waar juf of meester al of niet kan schaken en die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden om schaken aan te bieden aan hun leerlingen, zonder afhankelijk te zijn van een enthousiast lid van een plaatselijke schaakclub of een enthousiaste ouder, dan hoop ik dat ze geheel vrijblijvend contact opnemen met Huub van der Logt van Schaak maar raak! Academy (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Voordat u het weet heeft ook uw school dan het “schaak-virus” te pakken.

 

 

chessqueens