GasTerra 2018 was gezellig én een groot succes.

"Mighty" Mike niet te stoppen!

Het jaarlijkse jeugdschaaktoernooi met GasTerra als sponsor is altijd een aparte belevenis. Geen inschrijfgeld en gratis drinken, snoep, chips en mandarijnen maken dat dit toernooi altijd erg in trek is bij de jeugdige schakers en schaaksters. Dit jaar waren er namens de schaakclub "Schaak maar raak!" vijf deelnemers, namelijk Mark van Dorssen, Wout Hilgersom, Mike van Denzel, Anienke Kiekebeld en Jenna Kiekebeld. Anienke had al eerder aan schaaktoernooien deelgenomen, maar voor de andere was het hun eerste echte schaaktoernooi. Kortom: een spannende, maar ook erg gezellige schaakmiddag!

Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Voor Mark van Dorssen was het niet de middag waarop alles meezat. De beginpartijen liepen niet zo lekker en dan is het moeilijk om de moed erin te houden. Maar juist naar het eind van het toernooi leek Mark sterker te gaan schaken en zo werd er op het eind van het toernooi nog van de latere nummer twee in zijn groep gewonnen. Het was al met al een goede eerste ervaring, want Mark kan zeker nog veel beter schaken dan hij op een aantal momenten in dit toernooi deed. Voor Anienke Kiekebeld was het ook een toernooi met mee en tegenvallers en werden het afwisselend winst- en verliespartijen. In haar partijen was wel te zien dat ze beter is gaan schaken en dat geeft natuurlijk hoop voor een volgend toernooi.

Genieten

Niet alleen ik, maar ook vele andere hebben genoten van de deelname van Jenna Kiekebeld. Onbevangen speelde ze iedere partij, hielp tegenspelers waar nodig, en sprong en stuiterde naast haar bord als er weer eens was gewonnen of een onverwachte remise was behaald. In haar eerste schaaktoernooi behaalde ze een prachtig resultaat met eerlijk verdeeld winst-, verlies- en remisepartijen. Ik hoop dat Jenna net zo heeft genoten van dit schaaktoernooi als ik heb genoten van haar te zien schaken. Als het plezier in het schaken bij haar zo blijft dan komen de punten vast ook wel.

Meteen in de prijzen!

Op een heel onopvallende manier wist Wout Hilgersom een prachtige derde plaats in zijn groep te bereiken. Er werd eens verloren, dan weer gewonnen en dat bleef Wout heel slim doen met tussendoor een klein tussensprintje dat er voor zorgde dat hij op het eind keurig derde werd en met een beker naar huis ging. Als Wout nog wat meer ervaring gaat opdoen zal het bij volgende toernooien zeker nog beter kunnen gaan, maar als je bedenkt dat Wout pas net lid is van de schaakclub is zijn derde plaats natuurlijk al fantastisch.

Niet te stoppen!

Soms is het gewoon je dag, dan lukt alles en zit ook alles mee. Misschien hebben andere zo gekeken naar het schaken van Mike van Denzel bij dit toernooi, maar ik denk dat het niet alleen maar Mike zijn dag was, dit was gewoon hoever Mike in korte tijd is gekomen. Al enkele jaren schakend en meespelend in de interne competitie in groep B wisselde Mike winst- en verliespartijen met elkaar af. Hij was te sterk voor beginnende jeugdschakers, maar verloor regelmatig van de anderen. Dit seizoen is dat echter anders en promoveerde hij na een voorronde in groep B met een 100% score naar groep A. In groep A scoort hij ook volop punten en behaalde hij bovendien zijn Pion-, Paard- en Loper-diploma. Zo begon Mike dus aan zijn eerste schaaktoernooi.

Vanaf de eerste ronde was Mike er goed bij met zijn aandacht en dat resulteerde in winstpartijen. Tussendoor was er één remise maar verder werd er alleen maar gewonnen. Dit wil niet zeggen dat Mike foutloos schaakte, verre van dat, met het vorderen van het toernooi ging zijn blik vaker naar de tafel met de bekers en slopen er meer kleine en grotere foutjes in zijn zetten, maar Mike hield de moed erin en bleef zoeken naar kansen én wist die te vinden.

De laatste ronde was nog erg spannend want die was tegen degene die slechts een half punt achter hem stond en Mike mocht dus niet verliezen als hij eerste wilde worden. Na een goed begin van de partij, volgde een paar zetten waarin het volledig fout leek te gaan, maar ook zijn tegenstander begon fouten te maken en Mike maakte daar goed gebruik van. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord te staan die Mike niet meer kon verliezen, maar hij wist er zelfs nog een winstpartij van te maken. Met slechts één remise en verder alleen maar winstpartijen was Mike de verdiende winnaar van zijn groep en ging hij met een beker voor de eerste prijs naar huis.

En wat deed Mike nog ditzelfde weekend? Inderdaad, hij haalde ook nog even zijn Toren-diploma.

chessqueens