De Koningsmatch 2018 was een echt schaakfeestje!

Geslaagde Koningsmatch 2018

koningsmatch2018 3Na een zeer geslaagde eerste editie van de Koningsmatch in 2017 was er gisteren, 25 april 2018, de tweede versie. Deze Koningsmatch werd wederom gehouden in de Raadzaal van het gemeentehuis in Grootegast. Door de toenemende belangstelling voor het schaakspel waren er deze keer aanzienlijk meer aanmeldingen dan vorig jaar. Maar niet alleen waren er meer jeugdige deelnemers, er waren ook veel meer ouders, familie en andere belangstellenden en dat alles maakte deze middag al tot een echt schaakfeeestje.  

koningsmatch2018 2De Koningsmatch organiseer ik samen met de gemeente Grootegast op de woensdag voor Koningsdag. Maximaal 20 jeugdige schakers en schaaksters, kunnen het dan in een schaaksimultaan tegen mij opnemen, want meer passen er niet aan de grote tafel van de Raadzaal. Deze middag staat echter vooral in het teken van het samen plezier beleven aan het schaakspel op deze bijzondere locatie. Dit jaar waren alle plaatsen bezet door schakers en schaaksters tussen de 6 en 11 jaar.

De officiële opening werd verricht door wethouder Mark de Haan. Nadat de schakers allemaal al een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte sticker hadden gekregen, kregen ze ook nog een medaille als aandenken. Daarna kon het schaken beginnen en deed de wethouder de openingszet op het eerste bord.

Onder het genot van drinken, koeken en appels die door de bode waren klaargezet werden de slimste schaakzetten bedacht om het mij zo lastig mogelijk te maken. Werd het soms wat lastiger dan was er altijd wel iemand om hulp bij te vragen en mocht ook dat niet meer helpen, dan kon je natuurlijk altijd nog remise aanbieden. 

Als er dan een partij was afgelopen, dan werden de stukken snel weer opgezet om zo nog een partijtje te kunnen schaken. Toen er op het eind van de middag moest worden gestopt waren er dan ook eigenlijk alleen maar blije en tevreden gezichten te zien, zowel bij de kinderen als bij de ouders én bij de organisatoren.

Volgend jaar zal er natuurlijk een "Koningsmatch 2019" worden georganiseerd en ik weet eigenlijk al zeker dat ook dan alle beschikbare plaatsen bezet zullen zijn.

De onderstaande foto's zijn gemaakt door Li Sha van der Logt.

chessqueens