Schoolschaken

Wat is er nodig om te kunnen schaken?

Om te kunnen schaken is gelukkig niet zo heel veel nodig. Toch is het goed om hier even bij stil te staan en niet al te overhaast schaaksets te kopen.

Laten we vooraan beginnen. Voor schaken op school is allereerst een geschikte ruimte nodig. In veel gevallen zal dit een klaslokaal zijn, maar bedenk wel dat om te kunnen schaken kinderen tegenover elkaar aan een tafel moeten zitten. Afhankelijk van de opstelling van tafels en stoelen kan dit dus betekenen dat er wat geschoven moet worden. Om dit te voorkomen kan het soms handig zijn om te kijken of er een andere ruimte binnen school geschikt en beschikbaar is.

Om uitleg te geven is het zeer wenselijk dat degene die de schaaklessen geeft de beschikking heeft over een demonstratiebord, of een digibord. Deze laatste werkt erg handig, maar is nog niet op alle scholen beschikbaar.

Afhankelijk van de gekozen lesmethode zijn er misschien nog computers/laptops en/of werkboeken nodig maar daarover meer in het volgende artikel.

Tot slot zijn uiteraard schaaksets nodig!

Welke schaakset?

Schaaksets zijn er in enorm veel soorten, maten en prijzen. Het wil zeker niet zeggen dat duurdere schaaksets ook beter geschikt zijn voor schaaklessen op school. 

Er zijn schaaksets van hout en van plastic. De schaaksets van hout hebben als voordeel dat ze erg stevig en degelijk zijn. Het nadeel van hout is dat het veel zwaarder is en ook aanzienlijk duurder. De schaaksets van plastic zijn iets meer kwetsbaar, maar de zijn veel handzamer en goedkoper. Veel van de plastic schaakborden kunnen worden opgevouwen of opgerold.

Bij de schaakstukken is het verstandig om te kiezen voor zogenaamde "Staunton" schaakstukken, deze hebben de meest gebruikte vorm en zijn daardoor goed herkenbaar.

Bij de schaakborden is het vooral belangrijk om schaakborden te hebben waar langs de randen cijfers en letters staan, want deze worden in alle lesmethoden gebruikt.

Tot slot moeten de afmetingen van het bord en van de stukken wel bij elkaar passen. Een groot bord met heel kleine stukken is onduidelijk, maar een klein bord met grote stukken is zo mogelijk nog onduidelijker.

Zelf gebruik ik meestal schaakborden van 51x51cm met schaakstukken waarvan de Koning 9.5cm hoog is.

Ter indicatie: een dergelijke schaakset van plastic is er al voor zo'n € 15,-.

Maar een schaakbord van 44x44cm en stukken met een Koningshoogte van 7.5cm voldoen ook uitstekend voor schoolschaken.

Schaakklokken

Als er echte wedstrijdjes worden gespeeld, zoals bijvoorbeeld bij de schoolschaakkampioenschappen, dan wordt er meestal gebruik gemaakt van schaakklokken. Schaakklokken zijn echter absoluut niet noodzakelijk voor schaaklessen. Ze zijn handig om kinderen voor te bereiden op echte schaakwedstrijden en/of als er een schaakclub met competitie binnen de school ontstaat.

Schaakklokken zijn best prijzig. Momenteel de meest gebruikte schaakklok is de DGT2010 en deze kost ongeveer zo'n € 57,-. Dit is een schaakklok met vele mogelijkheden en is daarmee geschikt voor allerlei soorten schaakwedstrijden en -toernooien. Voor schaken op school kan er echter ook worden volstaan met een veel eenvoudigere schaakklok, de DGT 1001. Deze heeft veel minder instelmogelijkheden, maar voldoet uitstekend en kost aanzienlijk minder, namelijk ongeveer € 22,50.

 

chessqueens