Wat is een schaaksimultaan?

Bij een schaaksimultaan speelt één speler (de simultaangever) tegen meerdere personen tegelijk op meerdere borden. De spelers zitten dan bijvoorbeeld in een grote u-vorm allemaal achter een eigen schaakbord en aan de binnenkant loopt de simultaangever langs de borden. De simultaangever heeft wit en de deelnemers hebben zwart. De spelers doen een zet iedere keer als de simultaangever weer bij hun bord komt, waarna de simultaangever vrijwel direct een nieuwe zet speelt.

Wanneer een schaaksimultaan?

schaaksimultaanJe kunt dit natuurlijk altijd doen, maar omdat het iets bijzonders is, is het meestal wel leuk om hier ook een bijzonder moment voor te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het begin van een schaakseizoen of het eind van een schooljaar of een bijzonder feest of een open dag. Omdat bij een schaaksimultaan vaak veel mensen komen kijken is het een uitstekende manier om ze kennis te laten maken met het schaakspel en ze te laten zien dat het helemaal niet saai en moeilijk hoeft te zijn. Ik probeer dan ook altijd om bij het geven van een schaaksimultaan een ontspannen sfeer te creëren, waarbij gezelligheid voorrang heeft op het winnen van zoveel mogelijk partijen.

Naar mijn mening is het ook bij het geven van een schaaksimultaan de kunst om je aan te passen aan de situatie ..... de schakers, hun schaakkennis, de gelegenheid en de sfeer. 

Ook een schaaksimultaan moet een schaak-feestje zijn!

Koningsmatch

koningsmatch2016 1Een bijzondere schaaksimultaan die ik heb gegeven is de "Koningsmatch" van 26 april 2017. In samenwerking met de gemeente Grootegast heb ik toen een schaaksimultaan georganiseerd in de raadzaal van het gemeentehuis. Op deze bijzonderen locatie konden de jeugdsschakers plaatsnemen op de stoelen waar normaal gesproken raadsleden en de burgemeester zitten. De schaaksimultaan werd geopend door wethouder mevrouw Pastoor (zie foto) en in de loop van de middag kwam ook burgemeester Van der Tuuk nog even een kijkje nemen.

Deze schaaksimultaan is zo goed bevallen dat de wethouder in haar openingswoord al aangaf dat deze schaaksimultaan maar een jaarlijks terugkerend gebeuren moet worden, hetgeen ik natuurlijk met plezier kon bevestigen. Dit jar zal er dus wederom een schaaksimultaan plaatsvinden in de raadzal van het gemeentehuis in Grootegast, iets waar ik nu al naar uitkijk!

Open dag Lindenborg

Een andere bijzondere schaaksimultaan was die van 27 januari 2017. Op die dag speelde ik van 4 tot 9 uur op de open dag van deze middelbare school. Het was een doorlopende simultaan zodat iedereen, jong en oud, kon aanschuiven als hij of zij zin had. Door de goed gekozen locatie in de hal direct bij de ingang was het zeker een blikvanger en kreeg het zeker de nodige aandacht en deelnemers.

Deze schaaksimultaan zal bij de volgende open dag op 26 januari 2018 ook zeker weer een plekje krijgen.

 

chessqueens