Rekenschaak

Rekenschaak - spelend leren!

Onderdeel van het promoten van het schaakspel is uiteraard ook het toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Om deze reden bedenk ik varianten op het schaakspel die laten zien dat het schaakspel zeker niet saai is. 

Op 21 oktober 2016, heb ik een zelf bedacht en ontwikkeld product gelanceerd ... Rekenschaak.

Rekenschaak is een uitbreiding op het normale schaakspel en is te spelen door iedereen die ook maar een klein beetje kan schaken. Rekenschaak is ontstaan toen ik ontdekte dat veel kinderen, maar ook volwassenen, schaken minder leuk gaan vinden als ze altijd maar verliezen of winnen. Dat komt natuurlijk een beetje door de aard van het schaakspel. Schaken is immers geen geluksspel, zoals spelletjes die met een dobbelsteen worden gespeeld. Bij schaken is het meestal zo dat degene met de meeste kennis en ervaring in het spelen van het schaakspel ook wint. Als je dan vaak tegen dezelfde persoon schaakt kan het inderdaad gebeuren dat de uitslag al bijna van te voren vaststaat en dan kan ik ook best begrijpen dat het misschien wat minder leuk wordt.

Rekenschaak brengt hier verandering in door wel een vorm van "geluk hebben" toe te voegen. Rekenschaak speel je met een normaal schaakbord en met de normale schaakregels alleen zijn er ook nog de kaartjes van Rekenschaak. Iedere keer als er namelijk een stuk wordt geslagen moet die speler een kaart trekken. Op iedere kaart staat een rekenopgave waarmee de speler punten wint of verliest, bv. "de waarde van het geslagen stuk x 3". Als er dan een toren is geslagen dan krijgt de speler dus 5 x 3 = 15 punten. Daarnaast zijn er nog enkele speciale kaarten die in het spel komen bij rokade en promotie.

Het doel van Rekenschaak is dus om zoveel mogelijk punten te verzamelen, want degene met de meeste punten wint. Zo kan het zelfs zijn dat als je mat wordt gezet je toch hebt gewonnen omdat je meer punten hebt. De kaarten bepalen dus in belangrijke mate het verloop van het spel en de betere schaker is dus zeker niet bij voorbaat de winnaar.

Rekenschaak is echter niet alleen leuk om thuis te spelen. Het is zeker ook een schaakvorm die leuk is om op een schaakclub te introduceren. Dit kan zowel voor de volwassenen leuk zijn, omdat er ook eens anderen dan de beste schakers de kans hebben om te winnen, maar ook zeker voor de jeugd. De iets minder goede jeugdspelers kunnen ineens ook winnen en dat kan erg stimulerend werken om te blijven schaken.

Rekenschaak is ook absoluut een aanrader voor scholen, want het is een manier van spelend leren. Kinderen ervaren het schaken als spelen en oefenen ondertussen ook het rekenen.

Er is nog veel meer over Rekenschaak te vertellen. Wie belangstelling heeft voor Rekenschaak of nieuwsgierig is geworden kan meer lezen op rekenschaak.nl. Op deze website is Rekenschaak tevens te bestellen.

Mochten er vragen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

chessqueens