Sterke zet gem. Grootegast

Al vanaf de start van mijn project "Schaak maar raak!" was er een uitstekend contact met de gemeente Grootegast. Diverse wethouders, de burgemeester en verschillende andere medewerkers van de gemeente Grootegast waren enthousiast over dit schaak-initiatief en waren behulpzaam bij diverse activiteiten. De sterkste zet heeft de gemeente echter recentelijk gedaan door de (jeugd-)schaakclub "Schaak maar raak!" te ondersteunen met nieuw schaakmateriaal.

Nieuw schaakmateriaal

De afgelopen jaren heb ik binnen de gemeente Grootegast diverse schaakactiviteiten georganiseerd. Naast het geven van schaaklessen op school, het schoolschaakkampioenschap en het informeren van scholen over de mogelijkheden van schaken op school was er ook ieder jaar op de woensdag voor Koningsdag de zogenaamde "Koningsmatch" in de raadzaal van het gemeentehuis en ontstond er ruim twee jaar geleden een jeugd-schaakclub.

Om deze jeugd-schaakclub zo toegankelijk mogelijk te maken heb ik de contributie altijd zo laag mogelijk trachten te houden. Dit maakte echter de aanschaf van nieuw schaakmateriaal erg moeilijk. Gelukkig stak de gemeente Grootegast de helpende hand uit. Door deze sterke zet kan de schaakclub nu beschikken over een demonstratiebord en maar liefst tien volledig nieuwe schaaksets bestaande uit bord, stukken, schaakklok en notatieboekjes.

De schaakclub gaat nu zijn derde seizoen en het nieuwe schaakmateriaal zal zeker een extra stimulans zijn voor de jeugdige schakers en schaaksters.

Schaakdiploma's

Dat het schaakspel in trek is bij de jeugd is ondertussen wel duidelijk. In toenemende mate zijn er ook scholen die schaakles opnemen in hun onderwijsaanbod, maar dit zouden best nog wat meer scholen mogen zijn. Dat schaaklessen met de digitale "gamend" leermethode "Chessity" succesvol zijn blijkt onder andere uit de behaalde officiƫle schaakdiploma's waarvoor eerst een echt schaakexamen moet worden gedaan.

In een krap jaar hebben maar liefst 18 kinderen hun Pion-diploma behaald, hebben er 2 het Paard-diploma behaald en is er 1 zelfs al geslaagd voor het Loper-diploma. Dit aantal zal het komende jaar zeker nog sterk groeien.

Tot slot

Ik wil ook hier nogmaals basisscholen oproepen om schaakles op te nemen in hun onderwijsaanbod. Schaakles op school kan nu heel eenvoudig zonder dat er iemand van een schaakclub de lessen moet verzorgen, of dat juf of meester zelf moet kunnen schaken. Neem contact (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) op als u overweegt om schaakles te gaan geven op school, want ik ben graag behulpzaam hierbij.

 

chessqueens