Wat is en-passant slaan?

Er is nog één schaakregel die we niet hebben besproken en dat is het „en-passant slaan“ (letterlijk vertaald: „in het voorbijgaan slaan“).

Dit is waarschijnlijk wel de lastigste regel van het schaakspel en veel huisschakers kennen deze regel zelfs niet. Het is echter een officiële schaakregel, dus het is een zet die wel degelijk mag.

Wat is dan precies dat „en-passant slaan“?

En-passant slaan kan alleen als een pion vanuit zijn beginpositie twee velden tegelijk naar voren gaat en daardoor naast een pion van de andere kleur komt te staan.

Eigenlijk kan zo’n pion dan niet worden geslagen, want pionnen slaan immers schuin, maar ..... zo'n pion mag dan wel geslagen worden alsof hij maar één veld opgeschoven is, de pion slaat in dit geval dus één veld schuin naar voren terwijl het betreffende veld leeg is. De tegenstander kan dit alleen op de eerstvolgende beurt doen, daarna vervalt het recht op en-passant slaan.

Een voorbeeld maakt het wat duidelijker. De witte pion op d2 mag vanuit zijn beginplaats één of twee velden vooruit. Als hij twee zetten vooruit gaat naar D4 komt hij naast een zwarte pion te staan. Deze pion mag nu net doen alsof de witte pion naar D3 is gegaan en deze schuin slaan.

 

chessqueens