Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 6 juli) Aantal
pion 25
paard 17
loper 11
toren 8
dame 6
koning 3
Totaal 70

Zaterdagavond 1 oktober jl. werd de eerste echte partij Rekenschaak gespeeld. Onze twee dochters waren de eerste die het mochten uitproberen. Ze kregen een schaakset en een zelf geprinte versie van de Rekenschaak kaarten, met een beknopte handleiding. Zonder verdere uitleg of hulp van mij gingen ze aan de slag en dat ging erg goed. 

Binnen enkele minuten was de handleiding gelezen en stond alles klaar om te beginnen met de eerste partij Rekenschaak. De partij ging op en neer qua kansen en ook de punten die werden behaald vielen soms in het voordeel van de een uit en dan weer in het voordeel van de ander.

Tegen het eind van de partij ontstond er wel een leuke situatie. Zwart had 130 punten en wit 120 punten. Zwart staat ook qua materiaal duidelijk voor. In een gewone schaakpartij zou zwart dan ook eenvoudig winnen omdat de pion naar de overkant loopt en promoveert tot een dame. Daarom was in een gewone schaakpartij de laatste zet van zwart, Tc3-c8, ook een goede zet geweest.

Maar bij Rekenschaak loopt het allemaal net iets anders. Kijk maar eens mee wat er gebeurde .....

Wit speelde: h7-h8 en promoveerde de pion tot een Dame. Bij Rekenschaak krijg je als je een pion laat promoveren een Promotiekaart (deze verdubbeld je score in een beurt).

Zwart reageerde met Tc8xh8. De zwarte toren sloeg dus de witte dame. Zwart trok een kaart en daarop stond: "Waarde geslagen stuk - 5". Dat werd dus 9 - 5 = 4 punten.

De stand was dus: Wit 120 punten en Zwart 134 punten.

Toen sloeg de witte Koning de zwarte Toren, Kg7xh8. Wit trok een kaart en daarop stond: "Waarde geslagen stuk x 3". Dat werd dus 5 x 3 = 15 punten.

Máár .... toen zette wit ook nog eens zijn zojuist gekregen Promotiekaart in en de score verdubbelde dus 15 x 2 = 30 punten.

Máár .... toen zette zwart zijn eerder in de partij gekregen Rokade-kaart in die de score van die beurt weer halveert en dus werden de 30 punten toch weer 15 punten.

De stand was toen Wit 135 punten en Zwart 134 punten!

Zelfs als de zwarte pion zou promoveren naar een Dame en vervolgens de witte Koning mat zou zetten, zou zwart niet meer punten kunnen verdienen. Dus ondanks dat wit materiaal achter staat won wit toch de Rekenschaak partij met 135 tegen 134 punten!

Een leuk en spannend slot van de allereerste Rekenschaak partij.

 

Recente artikelen

Gezellige slotavond van het derde seizoen.

Spannend slot snelschaak-competitie.

Enkele activiteiten

19 juli 2019

Zomerschaak!

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen