Hoe verplaatst de koning zich?

De koning is het meest belangrijke stuk in het schaakspel. Het doel van het spel is immers om de koning van de ander zo aan te vallen dat deze niet meer kan vluchten. De koning beweegt zowel horizontaal als verticaal en diagonaal. De koning mag zowel vooruit als achteruit.

De koning mag echter slechts één veld worden verplaatst in horizontale, verticale of diagonale richting. Een koning kan ook niet over andere stukken heen springen.

 

In de eerste afbeelding staat er een zwarte koning op het veld E6. De gele rondjes laten zien waar de loper nu naartoe mag worden verplaatst.

In de tweede afbeelding zie je hetzelfde voor een zwarte koning die op het veld B2 staat.

Tot slot zie je in de derde afbeelding een zwarte koning op het veld C6. Deze koning kan niét naar D7 want daar staat haar eigen paard. De koning kan wel naar C5, waar nu het witte paard staat. Dat paard wordt dan geslagen door de zwarte koning en verdwijnt van het bord.

Oefenen

Ook met de Koning kun je oefenen, al gaat het wel wat langzaam. Kijk maar eens naar de onderstaande diagrammen .....

Oefening 1

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 1. Probeer nu met de zwarte koning in zo min mogelijk zetten naar veld H1 te komen.

Dat moet je eigenlijk toch wel lukken in hooguit 7 zetten.

Oefening 2

In diagram 2 zie je een oefening die je weer samen met iemand kunt spelen. De een speelt met de witte koning en de ander met de zwarte koning. Doe om beurten een zet met je eigen koning en probeer zo snel mogelijk alle pionnen van de andere kleur te slaan. Wie het eerst alle pionnen van de ander heeft geslagen met zijn koning, heeft gewonnen!

Oefening 3

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 3. Probeer in zo min mogelijk zetten met de koning die op A8 staat alle witte pionnen te slaan. Lukt je dat in minder dan 20 zetten?

chessqueens