Hoe verplaatst de dame zich?

De dame is het meest krachtige stuk in het schaakspel. De dame beweegt zowel horizontaal als verticaal en diagonaal. De dame mag zowel vooruit als achteruit.

De dame mag dus één of meerdere velden worden verplaatst in horizontale, verticale of diagonale richting. Een dame kan echter niet over andere stukken heen springen.

 

 

In de eerste afbeelding staat er een zwarte dame op het veld E6. De gele rondjes laten zien waar de loper nu naartoe mag worden verplaatst.

In de tweede afbeelding zie je hetzelfde voor een zwarte dame die op het veld B2 staat.

Tot slot zie je in de derde afbeelding een zwarte dame op het veld C6. Deze dame kan niét naar D7 want daar staat haar eigen paard en ook niet naar E8 want ze kan niet over het paard heen springen. De dame kan wel naar F3, waar nu het witte paard staat. Dat paard wordt dan geslagen door de zwarte dame en verdwijnt van het bord.

Oefenen

Ook met de Dame kun je goed oefenen, kijk maar eens naar de onderstaande diagrammen .....

Oefening 1

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 1. Probeer nu met de zwarte dame in zo min mogelijk zetten naar veld H8 te komen.

Dat moet je eigenlijk toch wel lukken in hooguit 3 zetten.

Oefening 2

In diagram 2 zie je een oefening die je weer samen met iemand kunt spelen. De een speelt met de witte dame en de ander met de zwarte dame. Doe om beurten een zet met je eigen dame en probeer zo snel mogelijk alle pionnen van de andere kleur te slaan. Wie het eerst alle pionnen van de ander heeft geslagen met zijn dame, heeft gewonnen!

Oefening 3

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 3. Probeer in zo min mogelijk zetten met de dame die op D8 staat alle witte pionnen te slaan. Lukt je dat in 8 zetten?

chessqueens