Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 6 juli) Aantal
pion 25
paard 17
loper 11
toren 8
dame 6
koning 3
Totaal 70

Alvorens we kunnen beginnen?

Voordat we kunnen beginnen moeten we natuurlijk eerst alles klaarleggen, gelukkig gaat dat heel makkelijk. Je hebt een normale schaakset nodig. Naast de schaakset heb je nog de kaarten van "Rekenschaak" nodig en papier en potlood om de scores bij te houden.

De kaarten van Rekenschaak zijn er in drie soorten, namelijk: rekenkaarten, rokadekaarten en promotiekaarten. De acht promotiekaarten leg je op een stapeltje naast het bord, hetzelfde doe je op een tweede stapeltje met de rokadekaarten. Beide stapeltjes mogen gewoon met de bovenkant naar boven op tafel liggen. Schud vervolgens de 48 rekenkaarten heel goed en leg dit stapeltje omgekeerd ook naast het bord.

Dat was de voorbereiding, we kunnen nu beginnen!

Wie wint bij "Rekenschaak"?

Bij "Rekenschaak" wint degene met de meeste punten. Dat wil dus zeggen dat zelfs als je wordt mat gezet je toch nog gewonnen kunt hebben, als je tenminste het meeste aantal punten hebt. Ook kan er bij remise toch nog een winnaar zijn, want ook dan geldt dat degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Bij "Rekenschaak" kan het dus alleen gelijkspel worden als de schaakpartij in remise is geëindigd en beide spelers ook precies evenveel punten hebben.

Hoe nu te spelen?

De spelregels zijn eigenlijk heel eenvoudig, je gaat namelijk gewoon een partijtje schaken. Je gaat dus ook proberen om de ander mat te zetten en alle regels van het schaakspel blijven gewoon gelden.

Als er echter een stuk of een pion wordt geslagen, dan moet er ook een rekenkaart worden gepakt van de stapel. De rekenopgave op de kaart bepaald hoeveel punten er opgeschreven mogen worden. Het kan een aantal punten erbij zijn, maar ook een aantal punten eraf.

In het voorbeeld rechts kun je zien hoe de score duidelijk en makkelijk is bij te houden. Na de eerste keer iets geslagen te hebben had wit 12 punten en was zijn totaal dus ook 12 punten. Toen hij weer iets sloeg verdiende hij 4 punten en werd het totaal dus 12 + 4 = 16 punten. Toen hij weer iets sloeg verloor hij drie punten en werd zijn totaal 16 - 3 = 13 punten. 

De zwartspeler had na zijn eerste keer slaan 2 punten. Bij de tweede keer iets slaan verloor hij 8 punten en werd het totaal dus 2 - 8 = -6 punten. Gelukkig verdiende hij bij de volgende keer slaan 15 punten er werd zijn totaal -6 + 15 = 9 punten.

Bijzondere kaarten

Er zijn een twee soorten bijzondere kaarten, namelijk de promotiekaart en de rokadekaart.

De rokadekaart krijgt een speler na het uitvoeren van de rokade. Met de rokadekaart kun je eenmalig een hoge score van je tegenstander halveren. De rokadekaart speel je dus pas als de ander klaar is en dan lever je de kaart in en krijgt de ander dus slechts de helft van het aantal behaalde punten.

De promotiekaart krijg je als een pion promoveert. Met deze kaart kun je je score in een beurt verdubbelen. Je levert dan de kaart in en krijgt het dubbele aantal punten.

Dat was eigenlijk alles wat er te vertellen is over de spelregels ..... veel plezier!

Recente artikelen

Gezellige slotavond van het derde seizoen.

Spannend slot snelschaak-competitie.

Enkele activiteiten

19 juli 2019

Zomerschaak!

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen