Hoe verplaatst de toren zich?

De toren beweegt alleen maar horizontaal of verticaal en kan dus nooit schuin. De toren mag zowel vooruit als achteruit.

De toren mag per beurt één of meerdere velden worden verplaatst. Een toren kan echter niet over andere stukken heen springen.

 

 

In de eerste afbeelding staat er een zwarte toren op het veld C4. De gele rondjes laten zien waar de toren nu naartoe mag worden verplaatst.

In de tweede afbeelding zie je hetzelfde voor een zwarte toren die op het veld D6 staat.

Tot slot zie je in de derde afbeelding een zwarte toren op het veld B7. Deze toren kan niét naar E7 want daar staat zijn eigen paard en ook niet naar F7, G7 en H7 want hij kan niet over het paard heen springen. De toren kan wel naar B4, waar nu het witte paard staat. Dat paard wordt dan geslagen door de zwarte toren en verdwijnt van het bord.

Oefenen

Met de Toren kun je alvast wat oefenen, kijk maar eens naar de onderstaande diagrammen .....

Oefening 1

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 1. Probeer nu met de zwarte toren in zo min mogelijk zetten naar veld H8 te komen.

Dat moet je eigenlijk toch wel lukken in hooguit 4 zetten.

Oefening 2

In diagram 2 zie je een oefening die je al samen met iemand kunt spelen. De een speelt met de witte toren en de ander met de zwarte toren. Doe om beurten een zet met je eigen toren en probeer zo snel mogelijk alle pionnen van de andere kleur te slaan. Wie het eerst alle pionnen van de ander heeft geslagen met zijn toren, heeft gewonnen!

Oefening 3

Zet de stukken op je eigen schaakbord net zoals ze staan in diagram 3. Probeer in zo min mogelijk zetten met de toren die op A8 staat alle witte pionnen te slaan. Lukt je dat in minder dan 15 zetten?

chessqueens