Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 6 juli) Aantal
pion 25
paard 17
loper 11
toren 8
dame 6
koning 3
Totaal 70

Wat is er nu leuker dan spelend leren?

"Rekenschaak" is in eerste instantie een spel, maar daarnaast is het ook zeker een leermiddel voor zowel schaken als rekenen. Het spel is daarom niet alleen geschikt om thuis te spelen, maar ook uitermate geschikt om op een schaakclub te gebruiken en zeer zeker ook op een basisschool.

Voorkennis

Om "Rekenschaak" te kunnen spelen is een basiskennis van de schaakregels noodzakelijk. Gelukkig worden er op steeds meer scholen schaaklessen aangeboden, zodat een toenemend aantal kinderen leert schaken. Je hoeft dus niet een ervaren schaker te zijn, maar je moet wel weten hoe de stukken verplaatst mogen worden.

"Rekenschaak" heeft als doel het verzamelen van zoveel mogelijk punten om het spel te winnen. Hiervoor worden tijdens het spel kaarten met rekenopgaven gebruikt. Deze rekenopgaven bevatten sommen met optellen, aftrekken of vermenigvuldigen. Het delen is weggelaten om het spel zo toegankelijk mogelijk te maken ook voor jongere kinderen. Wat wel voorkomt zijn woorden als "verdubbelen" en "de helft". Het spel zou daarmee goed toegankelijk moeten zijn voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Met begeleiding en/of hulp van een ouder kind of een volwassene kunnen natuurlijk ook jongere kinderen "Rekenschaak" spelen.

Thuis

"Rekenschaak" is zeer zeker een leuk spel om thuis te spelen. Het toevoegen van de kaarten aan het schaakspel maakt dat minder ervaren schakers ineens ook goede kansen hebben tegen veel sterkere schakers. Het bevat een element van "geluk" waardoor het spannend blijft tot het eind!

Het spel is zeker niet alleen bedoeld voor kinderen, maar is tevens een leuke schaakvariant voor volwassenen. Zowel het schaken als rekenen worden daarbij door jong en oud geoefend.

Schaakclub

"Rekenschaak" kan voor schaakclubs ook leuk en nuttig zijn.

Voor de jeugdschakers kan het een manier zijn om hun schaken te oefenen op een manier waarbij ze ook tegen sterkere schakers kans hebben om te winnen. Bij "Rekenschaak" worden immers door het toevoegen van de factor "geluk" de verschillen in speelsterkte voor een groot deel weggenomen. Kinderen die dus wat minder sterk schaken kunnen bij een partijtje "Rekenschaak" wel ineens winnen. Op deze manier zijn kinderen soms ook makkelijker gemotiveerd te houden om te blijven schaken. 

Voor volwassenen schakers is "Rekenschaak" een leuke variant die op een clubavond gespeeld kan worden. Het neemt ook bij volwassenen in belangrijke mate verschillen in speelsterkte weg. Probeer ook eens een clubavond met een klein toernooitje "Rekenschaak", er komen vast heel verrassende winnaars uit te voorschijn.

Scholen

Op scholen kan "Rekenschaak" als een leuke speelse manier worden gebruikt om (hoofd-)rekenen (en schaken) te oefenen. Doordat het rekenen is ondergebracht in een spel zullen de kinderen minder het gevoel hebben bezig te zijn met rekenen, terwijl dit wel het geval is. De sommen bevatten optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Het merendeel van de rekensommen hebben een uitkomst beneden de honderd, terwijl een kleiner deel maximaal honderdtachtig als uitkomst kan hebben. Afhankelijk van de scores kan wel ieders totaalscore hoger oplopen.

"Rekenschaak" is dus een uitstekend hulpmiddel om (hoofd-)rekenen te oefenen of te herhalen. 

Ook voor gebruik op scholen geldt dat de geluksfactor van "Rekenschaak" ervoor zorgt dat zowel de goede als minder goede schaker of rekenaar kan winnen.

Recente artikelen

Gezellige slotavond van het derde seizoen.

Spannend slot snelschaak-competitie.

Enkele activiteiten

19 juli 2019

Zomerschaak!

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen