Schoolschaken, een kwestie van gewoon doen!

Schoolschaken

Chessity, (beter) leren schaken was nog nooit zo leuk!

Chessity

Activiteiten om het schaakspel te promoten.

Activiteiten

Mijn schrijfsels over het schaken en het schaakspel.

Schaakpraat

 

Kijk ook eens naar de originele schaakontwerpen die bedrukt kunnen worden op allerlei soorten kleding!

SCHAAK-KLEDING

Chessity-diploma's 2018

Diploma's 2018 Aantal
pion 57
paard 21
loper 12
toren 6
dame 3
koning 0
Totaal 99

Chessity-diploma's 2019

Diploma's 2019 (stand 6 juli) Aantal
pion 25
paard 17
loper 11
toren 8
dame 6
koning 3
Totaal 70

Voor wie is Rekenschaak bedoeld?

Rekenschaak kan door iedereen worden gespeeld die de basisregels van het schaakspel kent. Bij Rekenschaak speel je immers een gewone schaakpartij volgens de normale schaakregels. Wat Rekenschaak echter bijzonder maakt is het toevoegen van kaarten. Met behulp van deze kaarten kunnen punten worden verdient en wie uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

De rekenopgaven op de kaarten maken dat het spel geschikt is voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8-10 jaar. Het spelen met jongere kinderen kan ook, maar dan moet er misschien soms een beetje worden geholpen met het rekenen.

Bij Rekenschaak blijven dus de gewone schaakregels gelden, maar door toevoeging van de vele verschillende kaarten komt er ook een klein beetje geluk om de hoek kijken. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld kinderen van hun ouders kunnen winnen, of dat je ineens van die hele goede schaker kunt winnen waar je altijd van verloor.

Schaakclubs

Rekenschaak is ook uitermate leuk en geschikt voor ervaren schakers en schaakclubs. Het kan als schaak-variant worden gespeeld, maar kan ook bij de jeugdopleiding worden gebruikt. De toevoeging van het element "geluk hebben" maakt dat iedereen kan winnen en grote verschillen in speelsterkte dus wat minder relevant zijn.

Scholen

Uiteraard is Rekenschaak ook erg geschikt voor gebruik in scholen. Het is een perfecte combinatie van spelen en leren. Kinderen kunnen al schakend hun rekenen oefenen. Bovendien zorgt ook hier de toevoeging van het element "geluk hebben" ervoor dat verschillen in schaakkennis en rekenvaardigheid naar de achtergrond worden verdrongen en het dus leuk en uitdagend zal zijn voor alle kinderen.

Recente artikelen

Gezellige slotavond van het derde seizoen.

Spannend slot snelschaak-competitie.

Enkele activiteiten

19 juli 2019

Zomerschaak!

24 april 2019 - 27 plaatsen bezet, nog 3 vrij!

Koningsmatch 2019

1000 tekens over
Bestanden toevoegen