Wat heb je nodig?

Om te kunnen schaken is er niet zoveel nodig, een schaakbord en een set stukken. Toch zijn er vele soorten schaakborden en schaakstukken te koop. Om thuis gewoon te kunnen schaken is een eenvoudige schaakset meer als voldoende en zelfs perfect. De prachtige sets met de meest fantastische schaakstukken zijn vaak wel heel mooi, maar ook lastiger om mee te schaken. De stukken moeten qua afmeting passen bij het schaakbord dat je gebruikt en ieder stuk moet duidelijk herkenbaar zijn. Een goede schaakset hoeft niet meer dan zo'n € 15 tot € 20 te kosten.

Als je leert schaken, dan is het zeker aan te raden om een schaakbord te hebben waar langs de randen cijfers en letters staan. Bijna alle methoden van leren schaken maken gebruik van deze cijfers en letters.

Het schaakbord

Het schaakbord is een vierkant bord met vierenzestig vakjes (velden). De ene helft heeft een lichte kleur en de andere helft heeft een donkere kleur. Het prettigste is als het schaakbord langs de rand letters en cijfers heeft staan. De letters onder en boven en de cijfers links en rechts.

Hoe moet het bord liggen?  Er moet een donker veld linksonder staan. Als er letters en cijfers langs de rand staan, dan heeft degene die met wit speelt de letter A linksonder staan en degene die met zwart speelt heeft de letter H linksonder staan.

Ieder veld heeft door de letters en cijfers te gebruiken een eigen naam, bijvoorbeeld A1, D4, G7. Het is eigenlijk net als een adres: een straatnaam en een huisnummer. Deze namen kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om de zetten op het schaakbord op te schrijven of een zet te vertellen aan iemand anders.

De schaakstukken

Bij het schaakspel hebben we diverse stukken met ieder hun eigen regels van bewegen. Ieder begint met 2 torens, 2 paarden, 2 lopers, 1 dame, 1 koning en 8 pionnen.

In de beginopstelling staan op de onderste rij de torens in de hoeken, daarnaast staan de paarden, dan de lopers en de acht pionnen staan naast elkaar op de rij er voor. Dan blijven over de dame en de koning. Wie moet nu waar staan op de overgebleven twee velden? Gelukkig is hier een eenvoudig ezelsbruggetje ...

„de witte dame start op een wit veld en de zwarte dame start op een zwart veld“.

Zetten

Bij een schaakpartij doen de spelers om de beurt een zet. Wit is altijd degene die begint. Je kunt bij het schaken nooit een beurt overslaan.

Slaan

Als je een zet doet waardoor je op een vakje (veld) komt waar al een ander stuk (van de tegenpartij) staat, dan wordt dat stuk geslagen en van het bord genomen.

Zo, we kunnen beginnen!

chessqueens