Verrassingen bij het snelschaken.

Voorronde snelschaken

Net als in voorgaande seizoenen is er ook dit seizoen weer een snelschaak-competitie. Er zijn schakers en schaaksters die juist heel goed zijn in dit onderdeel en geen probleem hebben met een bedenktijd van slechts 7 minuten voor al hun zetten, maar er zijn er ook die op dit onderdeel wat minder presteren en moeite hebben met de beperkte bedenktijd. Dit gegeven zorgt dan ook voor soms verrassende partijen, zetten en uitslagen.

In groep A lijkt er echter iets anders aan de hand te zijn, want de nummers één en twee van het afgelopen seizoen, Imre Bekkering en Mark van Dorssen, eindigden in deze voorronde slechts op de derde en vierde plaats en dat mag toch wel als een grote verrassing worden gezien. De reden moet denk ik worden gezocht bij het goede presteren van de andere twee schakers in deze groep. Wouter Jager werd tweede mede door een winstpartij tegen Mark van Dorssen. Maar de grootste verrassing was de nieuwkomer in deze groep, Luka Balkema, die na eerder al gewonnen te hebben van Mark van Dorssen nu ook van Wouter Jager wist te winnen en daarmee als eerste eindigde. Een fantastische prestatie van Luka Balkema die nu zeker ook tot een van de kanshebbers voor de snelschaaktitel mag worden gerekend.

In groep B zijn nog niet alle partijen gespeeld maar lijkt Frank Dijkstra de grootste kanshebber voor de eerste plaats. Hij won zelf van Twan Roffel en bleef daarmee nog steeds ongeslagen. Mogelijke concurrenten verloren juist verrassend, zoals Mike van Denzel tegen Jenna Kiekebeld en Danny Hofman tegen Brianne Steevensz. Mike en Danny zijn echter ook twee schakers die juist graag wat meer bedenktijd hebben en daar ook beter bij presteren, dus zij scoren beter in de gewone competitie.

In groep C werden nog wedstrijden voor de gewone competitie gespeeld en daar wist Feline Roffel deze keer te winnen van Alfina Rozendal. In de andere partij speelden Niels van Denzel en Vera Horinga remise. Met nog een ronde te gaan staat Feline slechts één puntje voor op Alfina en wordt het dus erg spannend wie de winnaar in deze groep van de voorronde zal worden.

Laddercompetitie

In de laddercompetitie zijn al vele partijen gespeeld en zijn er regelmatig grote veranderingen in de stand. De top 3 is momenteel als volgt:  Mark van Dorssen (7 punten) en Imre Bekkering en Twan Roffel (5 punten).

Volgende week is het al december en dat wil zeggen dat Kerst en de Kerst-vakantie langzaam in beeld komen, maar voor die tijd zal er eerst het jaarlijkse Kerstschaken zijn op 17 december!