Hoe doe je dat: "Schaken als een leeuw?"

Hallo allemaal! 

Wist je al dat mannetjes leeuwen wel 20 uur per dag slapen? Echt waar! Nu denk je dat dat niets met schaken heeft te maken ..... en dat klopt. Al helpt het wel als je goed uitgerust achter het bord zit.

Wat wel met schaken te maken heeft is wat we de rest van de dag doen, dan jagen we! Ik ondertussen niet meer, sinds ik die lekker pizza's van Don Silicone heb ontdekt .... mmmh, die zijn toch zoooo lekker. Ooh, ik dwaal af ..... jagen dus!

Als leeuwen jagen rennen ze niet zomaar in het wilde weg achter dieren aan. Nee, ze nemen de tijd en kijken heel goed. Ze kijken goed waar de prooi is en waar die naar toe kan. Als ze zien dat ze er niet snel genoeg bij kunnen zijn vallen ze nog niet aan, maar proberen dichterbij te sluipen of met meer leeuwen de prooi in te sluiten.

Dat is toch eigenlijk precies wat je ook bij het schaken moet doen:
1. kijken waar "de prooi", de Koning van de ander, staat;
2. kijken waar die nog naartoe kan en of hij hulp heeft;
3. aanvallen of verder voorbereiden door dichterbij te komen of meer stukken erbij te halen.

Je snapt denk ik al dat wij leeuwen dus heel goed zijn in dat schaakspel, want we oefenen eigenlijk iedere dag.

Het enige verschil is dat je bij het schaken uiteindelijk roept "schaakmat" als je "de prooi", de andere koning, te pakken hebt terwijl wij leeuwen dan roepen "eet smakelijk".

Op jacht met een leeuw

Genoeg gekletst ... ik ga jullie gewoon laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Hieronder zie je een stelling uit een schaakpartij tussen twee grootmeesters.

Wit heeft net zijn toren van d3 naar d2 gespeeld.

1. Kijken waar de prooi is.
Doe nu even alsof je een leeuw bent ... nee, niet gaan brullen dan jaag je onze prooi juist weg .... heel stil zijn en goed kijken. Zie je onze prooi al staan? Die witte koning op E1 staat daar niet zo veilig en de meeste witte stukken kunnen ook niet zo goed helpen. Als wij leeuwen zoiets zien dan krijgen we al trek in een lekker hapje. Als jij dat ook hebt, dan ben je al bijna een echte leeuw.

2. Zoeken naar vluchtwegen en helpers.
De witte koning kan nog naar F2, maar zijn helpers kunnen moeilijk meedoen. De toren op H1 staat ingesloten en het paard op G1 kan niet meer naar F3, terwijl de loper op F1 alleen naar E2 of D3 kan. Het duurt op zijn minst nog drie zetten voordat wit kort zou kunnen rokeren en zo zijn koning in veiligheid zou kunnen brengen.

3. Aanvallen of verder voorbereiden?
Als zwart niet meteen iets doet kan wit met e3xd4 een pion winnen. Zie jij al wat zwart nu moet doen om zijn prooi te pakken te krijgen?

TEN AANVAL !!!

Wat kun je hier nu van leren?

a) Van wit kun je leren dat als je je stukken niet ontwikkeld in het begin, je snel in grote problemen kunt komen ... helemaal als er hongerige leeuwen in de buurt zijn;
b) Je kunt er ook van leren dat je soms echt de tijd moet nemen om eerst goed te kijken naar een stelling, zodat je kunt bepalen of je moet toeslaan of verder moet voorbereiden;
c) Maar vooral kun je ervan leren dat deze leeuw je soms slimme dingen kan leren.

Zo, het is tijd voor een dutje. Terwijl ik mijn ogen even dicht doe kunnen jullie oefenen met ze goed open te houden en te zien wanneer je kunt toeslaan in je eigen partij.

Veel plezier amigos!

chessqueens