Hoe beoordeel je een stelling?

In de interne competitie van de schaakvereniging Leek was ik in april 2016 getuige van de onderstaande partij. In de beginstelling is wit aan zet. Laten we eerst eens kijken wat er werkelijk werd gespeeld ....

Het lijkt er haast wel op alsof de witspeler niet heeft gezien hoe goed hij eigenlijk staat. Dit kwam waarschijnlijk omdat hij er niet voldoende de tijd voor nam.

Laten we eens proberen om de beginstelling te beoordelen. Als witspeler moet je in deze stelling even rustig de tijd nemen en niet meteen gaan nadenken over een zet, maar eerst eens goed kijken naar de stelling. Er is geen echte dreiging tegen de witte Koning en de zwarte stelling heeft de nodige zwaktes, zoals de pion op d5, de onverdedigde loper op d6 en de dame die op f2 in het nauw is gedreven. De meest concrete zwakte is de pion op d5 omdat deze aangevallen wordt door zowel de loper op g2 als de dame op d1. De conclusie van de beoordeling tot dusver zou dus moeten zijn dat wit duidelijk beter staat. Maar hoe nu verder?

Als witspeler ga je dan op zoek naar zogenaamde "kandidaatzetten", dit zijn zetten die in aanmerking komen om te spelen. In deze stelling zouden dat bv. Dxd5 en Lxd5 zijn. De zet Dxd5 dringt zich in deze stelling echter al snel op als beste zet, omdat er dan niet alleen Dxd6 dreigt, maar ook een aftrekschaak met het paard naar c7 waarmee een toren wordt gewonnen.

Ik zal het jullie gewoon heel simpel vertellen ...

1. ogen
2. denkhoofd
3. handen

Eerst goed kijken, dan nadenken en dan pas een zet doen!

Kijk naar dreigingen en naar kansen, denk over kandidaatzetten en doe uiteindelijk de beste zet ...... simpel toch!

Speel de diverse varianten maar na en zie hoe wit eigenlijk in de beginstelling al totaal gewonnen stond. De vele zwakten in de zwarte stelling worden hem fataal.

Maar winnen in de analyse is iets anders dan winnen achter het bord, dus zwart ging met het punt aan de haal waar wit het voor het grijpen had.

chessqueens