Een "slechte" zet, wat te doen?

Allemaal doen we wel eens een slechte zet, ja heus, zelfs ik, Leo Leeuw, doe wel eens een slechte zet. Maar wat nu toe doen als je tegenstander een "slechte" zet doet? Nu bedoel ik niet eens een echte blunder waarbij je gewoon gratis en voor niets een stuk kunt slaan. Ik bedoel zo'n zet waarbij je eigenlijk "voelt" dat het een minder goede zet is. Laten we maar eens kijken naar een voorbeeld dan snap je vast beter wat ik bedoel ....

Een tijdje terug zag ik een schaakpartij tussen twee jeugd-clubschakers, waarbij de partij begon met de zetten 1. e4 e5 2. Pf3. Tot zover is alles heel gewoon, maar nu speelde de zwartspeler 2. ... f6. Ik zag dat de witspeler even aarzelde, waarschijnlijk omdat hij 'gewoon' 2. ... Pc6 had verwacht. Maar vervolgens speelde hij vrijwel direct 3. Lc4. Deze zet is zeker niet fout, het is een gezonde normale ontwikkelingszet en uiteindelijk won de witspeler ook. 

Toch heeft de witspeler een grote kans voorbij laten gaan.

Als je tegenstander een onverwachte zet doet, dan moet je even de tijd nemen voor je volgende zet!

Er kunnen een paar dingen aan de hand zijn:

- Het kan een goede zet zijn die je nog niet kende, dan moet je dus even de tijd nemen om die nieuwe zet te snappen en een goed antwoord te zoeken;

- Het kan ook een slechte zet zijn, dan moet je even de tijd nemen om te kijken hoe je hier gebruik van kan maken.

De zet 2. ... f6 is in strijd met alle regeltjes die je in het begin leert over openingen. Op het veld f6 moet eigenlijk het paard van g8 komen te staan. Bovendien maakt de zet f6 het makkelijker om de zwarte Koning aan te vallen.

Natuurlijk verwacht niemand dat je dit alles zomaar zelf achter het bord bedenkt. Juist daarom laat ik het hier nu zien, zodat je in het vervolg weet hoe je gebruik kunt maken van de "slechte" zet 2. ... f6.

Maar neem altijd wel ruim de tijd als je een onverwachte zet tegen krijgt, raak niet in paniek en bedenk rustig je volgende zet.

chessqueens